Сапери повернули в експлуатацію майже 180 тис. га сільгоспземель

01 листопада 2023, 14:25 1129

Піротехнічними підрозділами державних органів та неурядовими операторами у жовтні обстежено понад 22 тис. га земель сільгосппризначення. Лише за останній тиждень сапери обстежили 4750 га сільгоспугідь.

Як говориться у повідомленні Міністерства економіки України, всього з початку року обстежено 234,76 тис. га земель, з яких майже 178 тис. га повернуто в господарську експлуатацію.

«На початку року, коли ми розробляли план пріоритетного повернення найбільш цінних українських земель до господарської експлуатації, ми ставили собі амбітну мету — повернути аграріям цьогоріч до 165 тис. га. І вже сьогодні можна говорити, що ціль досягнута. Завдяки героїчній та напруженій роботі наших піротехніків повернуто в економічне використання майже 178 тис. га. Це землі, на яких за результатами обстеження не виявлено мін та вибухівки, або очищені та розміновані землі. Дуже потужний результат», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, далі буде складніше. Попереду обстеження та розмінування земель,зокрема з високою щільністю забруднення.

Уточнюється, що план пріоритетного повернення земель сільськогосподарського призначення передбачає першочергове обстеження, та у разі необхідності очищення та розмінування понад 470 тис. га сільгоспугідь. План передбачається реалізувати протягом чотирьох років. Землі обстежуються в порядку пріоритетності, зважаючи на щільність забруднення та економічну доцільність очищення. Остання своєю чергою залежить від виду культур, які заплановано засіяти на очищеній території. Так, у першу чергу розмінуванню підлягають, найменш забруднені землі з, зокрема, багаторічними насадженнями та на яких запланований посів овочевих і баштанних культур.