росія наполягає на 60-денному продовженні «зернової угоди»

20 березня 2023, 15:39 1242

Міністерство закордонних справ росії заявило, що зернову угоду продовжили на 60, а не на 120 днів.

Відповідну заяву МЗС рф опублікувало 20 березня, повідомляє «Європейська правда».

Відомство заявило, що через «відсутність зрушень у реалізації меморандуму росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту» москва вирішила скоротити термін продовження угоди до 60 днів, тобто до 18 травня. 

«Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій», — йдеться у заяві. 

МЗС рф додало, що має вимоги для подальшої дії зернового коридору «у контексті імплементації Меморандуму росія-ООН».

Серед вимог рф — підключення «Россельхозбанку» до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї, зняття обмежень на страхування і на доступ у порти, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса», зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив. 

«Без зрушень із виконанням зазначених вимог, які не є новими і мають бути вирішені у межах Меморандуму росія-ООН, наша участь у Чорноморській ініціативі буде призупинена», — заявили у міністерстві.