Понад 60% органічних виробників матимуть проблеми з прибутковістю

06 серпня 2022, 09:21 4054

На зовнішньому ринку Україна продовжує бути активним гравцем та залишається надійним постачальником органічної продукції, вишукуючи різні можливості для здійснення експорту. Натомість на внутрішньому ринку ситуація інша.

Понад 60% виробників до кінця року матимуть проблеми з прибутковістю або навіть очікують на банкрутство. Найбільше на виробничі процеси вплинули загальна безпекова ситуація (74%), доступ до фінансових ресурсів (72%) та зруйнована інфраструктура (65%), в тому числі найбільший негативний вплив був від відсутності достатньої кількості паливних матеріалів (79%).

Такі результати опитування представників органічного бізнесу, проведеного об’єднанням «Органічна ініціатива» та громадською спілкою «Органічна Україна».

Відзначається, що доступ до фінансових ресурсів та паливно-мастильних матеріалів залишається серед найбільших загроз на посівний сезон 2022/2023 років.

Також найбільше на внутрішній ринок впливають низька купівельна спроможність споживачів і зменшення попиту на органічну продукцію, зокрема через переміщення значної кількості населення в інші регіони України та за кордон, порушені ланцюги постачання через зруйновану інфраструктуру та закриття частини роздрібних торговельних мереж.

Тож, на думку експертів, на внутрішньому ринку органічні виробники потребують допомоги з налагодження збуту в нових умовах: скорочення ланцюгів постачання, здешевлення виробництва, пошук нових клієнтів.

Повідомляється, що у квітні стартувала грантова програма «Підтримка органічного сектору в Україні», ініційована об’єднанням «Органічна ініціатива». На першому етапі програми, завдяки внескам партнерів та донорів, було підтримано понад 100 органічних операторів мікро-, малих та середніх органічних підприємств України на загальну суму близько 180 тис. євро.

Представники «Органічної ініціативи» відзначають, що незабаром буде оголошено другий етап програми, на який вже зібрано близько 150 тис. євро. Але, на жаль, цих коштів та зусиль ще замало для підтримки органічного сектору в Україні.


Для довідки: Органічна ініціатива — об’єднання ключових учасників органічного сектору України, засноване у квітні 2020 року, має на меті сприяння розвитку органічного ринку та зростанню торгівлі українською органічною продукцією на внутрішньому і зовнішньому ринках. 

Детальна інформація про грантову програму «Підтримка органічного сектору в Україні»