Площа розмінованих сільгоспугідь перевищила 200 тис. га

19 грудня 2023, 09:22 1055

Понад 200 тис. га земель сільгосппризначення повернуто у використання з початку року завдяки роботі піротехнічних підрозділів державних органів та неурядових операторів.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України

«Наші піротехніки — підрозділи ДСНС, ДССТ, неурядові оператори протимінної діяльності демонструють дуже гарні результати. Навіть зараз, взимку, коли погода, м’яко кажучи, не сприяє роботі у полях, щотижня обстежується від 3 до 5 тис. га сільгоспземель. На сьогодні з 470 тис. га, які ми запланували обстежити й у разі необхідності очистити та розмінувати першочергово, вже повернуто аграріям до господарської експлуатації понад 200 тис. га», — зазначила перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Вона підкреслила, що уряд та міжнародні партнери працюють над посиленням спроможностей операторів та стратегічним плануванням роботи усіх дотичних сторін у сфері протимінної діяльності на найближчі 10 років. За її словами, кінцева мета — повернути у безпечне використання до 80% територій країни, які нині вважаються потенційно забрудненими.

За даними ОВА, станом на 15 грудня з початку року було обстежено 268,6 тис. га земель сільгосппризначення з близько 470 тис. га, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. З них близько 205 тис. га повернуто в експлуатацію. За минулий тиждень було обстежено понад 5 тис. га. Найбільше — 3,8 тис. га — у Херсонській області.