Підрив Каховської ГЕС: які наслідки на Миколаївщині

09 червня 2023, 19:00 1284

Рівень води у водоймах Миколаївщини піднявся внаслідок знищення Каховської ГЕС.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

«На внутрішніх водоймах області, де ще триває нерест, потужний потік води змиває нерестовища та личинки прісноводних риб. З нагріванням води розпад загиблої флори та фауни зменшить рівень кисню, що може призвести до масової загибелі водних біоресурсів. А потрапляння значної прісноводної маси до Чорного моря може завдати значної шкоди солоноводній іхтіофауні прибережної частини», — говориться у повідомленні. 

Окрім того, великим ризиком для населення та водних біоресурів стануть потрапляння у водойми шкідливих речовин з каналізаційних колекторів, сховищ токсичних відходів з промислових підприємств, полігонів побутових відходів, а також продукти розпаду загиблих тварин і риби.

Повна оцінка збитків рибному господарству неможлива до стабілізації рівня води. 

Крім того, вода підтоплює ліси Миколаївщини. Станом на 8 червня в с. Василівка Очаківської громади на Кінбурні затопило вулиці. Озера навколо сіл наповнюються, говориться у повідомленні Південного лісового офісу ДП «Ліси України».

«Лісові насадження Кінбурнського та Василівського лісництв затоплені на 30 і 14% відповідно. Загальна площа підтоплення лісів Миколаївщини близько 3 тис. га, більша частина яких — окуповані.

Зафіксовано підтоплення в Андрієвському лісництві Миколаївської філії (0,5 га) та Снігурівському лісництві Баштанської філії (654 га). На Кінбурнській косі затоплено понад 2 тис. га», — говориться у повідомленні. 

Особливу небезпеку складає підтоплення деокупованого Снігурівського лісництва. Через замінування території міни та вибухонебезпечні предмети можуть переноситись течією, додали у відомстві. 

За даними ДСНС у Миколаївській області, частина населених пунктів у Снігурівській громаді залишаються затопленими. Рятувальники проводять евакуацію мешканців затоплених сіл, надають їм допомогу. Станом на 14:00 9 червня на більш безпечну територію перевезено вже 53 людини, одна з яких дитина.