Деблокада портів: перше судно з зерном виходить з Одеського порту

01 серпня 2022, 09:13 2338

Вихід судна з Одеського порту, яке завантажене українським продовольством, очікується сьогодні, 1 серпня 2022 р., о 09:15.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков на своїй сторінці у Facebook.

Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Триполі у Лівані. 

«Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами — ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис. т української кукурудзи», — уточнив міністр. 

За його словами, розблокування портів дасть щонайменше $1 млрд валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.

«Ми вдячні партнерам, які, незважаючи на складнощі, не зупиняли роботу з підготовки до експорту. Разом із представниками ООН та Туреччини вже напрацьовані внутрішні операційні регламенти. Зі свого боку Україна зробила все, аби відновити роботу портів та всіх задіяних підприємств… Це був складний шлях тривалістю 3 місяці». 

Міністр додав, що у портах «Великої Одеси» ще 16 суден вже чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення росії. Паралельно надходять заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією.

«Найближчими тижнями за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції», — підсумував Кубраков.