Паралізована логістика не дає поставити насіння аграрїям

24 березня 2022, 09:20 585

Порушена логістика болюче б’є по операційних можливостях та економіці агрокомпаній. Від ворожого вторгнення росії потерпають усі фермери в Україні.

Про це повідомляє керівник господарства «Рост-Агро» з Полтавщини, яке є одним із найбільших вітчизняних виробників посівного матеріалу, Максим Бернацький, пише agro-business.

«Становище із логістикою насіння наразі настільки складне, що ми не можемо привезти покупцям ті посівні одиниці, за які вже перераховані кошти. Багато пошкоджених доріг, зруйнованих мостів, існують високі ризики потрапити під обстріл. У схожому становищі перебувають практичні усі постачальники ресурсів», — розповідає Максим Бернацький.

За його словами, багато  фермерів також потерпає від браку операційних коштів.

«Аграрії притримували соняшник та інші культури, щоб продати у квітні. Наразі продажі майже заблоковані через порушену логістику та блокаду наших портів на Чорному і Азовському морях. Коли цей соняшник продасться — сказати наразі неможливо. Наприклад, у нас є кошти на посівну, але якщо так справи підуть далі, то вже влітку ми зіштовхнемося із неспроможністю виплачувати зарплатню та купувати ресурси для роботи. Тим більше що і ми, й інші фермери виділяємо значні кошти на допомогу армії та мирним жителям. У декого вже закінчилися гроші взагалі», — стверджує Максим Бернацький.

На його думку, навіть швидке розблокування портів не стане миттєвим порятунком для агровиробників.

«Якщо уявити, що це трапиться завтра, то враховуючи, що порт Херсона нині контролюється агресором, там неминуче відбуваються руйнування. Потрібен буде час для того, щоб це все відремонтувати та увійти в нормальний режим роботи», — зазначає Максим Бернацький.