Офіційно затверджено перелік територій, на яких ведуться бойові дії

29 грудня 2022, 17:14 2381

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій офіційно затвердило перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відповідний наказ (№309) опубліковано на сайті міністерства, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

«Даний документ скасовує попередній наказ №75 (від 25 квітня), яким було затверджено перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, однак до якого не увійшли деякі території, які вже на цю дату були деокуповані (Київська, Житомирська, Чернігівська області)», — говориться у повідомленні.

В асоціації підкреслили, що бізнес наголошував на необхідності доопрацювати та затвердити оновлений перелік. Адже змінами до Податкового кодексу від 15 березня було передбачено, що бізнес, який працює на таких територіях, може не сплачувати екоподаток на час війни. Аналогічні пільги було запроваджено по платі за землю, податку на нерухоме майно, відмінному від земельної ділянки, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, а також загальне мінімальне податкове зобов’язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки. Проте через відсутність постанови КМУ, яка б затверджувала перелік таких територій для цілей оподаткування, скористатись даними пільгами було неможливо, пояснили в ЄБА.

«Водночас до постанови №309, що набрала чинності вчора, включено як вищезазначені області, так і окуповані з 2014 року території (Крим) — документом затверджено цілі населені пункти. Тож бізнесу, який працює на даних територіях, потрібно буде, аби скористатись пільгами, задекларувати вищевказані пільги в податковій звітності, яка подається до Державної податкової служби», — уточнили в асоціації.