Україна розширює географію експорту цукру.
Про це розповів старший викладач кафедри харчових виробництв ІПДО НУХТ, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський у колонці на AgroTimes.
За його словами, наприкінці минулого року експорт поза межами європейського континенту охоплював одну-дві країни, а зараз Україна постачає цукор у понад 30 країн світу.
«Якщо не враховувати країни ЄС, лідером серед країн-імпортерів українського цукру є Камерун — до цієї країни впродовж 5-6 місяців 2024 року було відвантажено 19 тис. т солодкого продукту. Частка експорту цукру до цієї країни становить близько 20%», — уточнив Олександр Коротинський.
Також українська продукція затребувана у Лівані, Лівії, Ізраїлі, Туреччині та багатьох інших країнах.
«Наш цукор вже навіть доїхав до Шрі-Ланки і Китаю. І йдеться не про 200-300 кг, які може закупити посольство, а про 780 т, що є доволі суттєвим обсягом», — повідомив фахівець.
За підрахунками Коротинського, за три літні місяці Україна може вивезти за кордон ще 100 тис. т у межах меморандуму з Мінагрополітики. Але міністерство може піти назустріч цукровикам щодо збільшення граничної експортної квоти, якщо не буде ажіотажу на внутрішньому ринку.