Наслідки війни: український бізнес втратив активів на $13 млрд

27 січня 2023, 19:00 1804

Щонайменше 109 великих та середніх підприємств за підсумками 2022 р. зазнали прямих збитків внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

Про це говориться у повідомленні проєкту «Росія заплатить» KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки).

Як зазначається, загальна сума прямих збитків підприємств, включно з державними, та приватних осіб-підприємців оцінюється в $13 млрд. З них $9 млрд — частка збитків великих та середніх підприємств. Загальні непрямі втрати сягають $33,1 млрд. А необхідна сума для відновлення підприємств — $24,9 млрд.

«Переважна кількість зруйнованих та пошкоджених підприємств сконцентрована в шести областях — Київській та Донецькій (по 17% від загальної кількості), Запорізькій (14%), Харківській (13%), Луганській (10%) та Миколаївській (8%). Зазвичай область реєстрації підприємства співпадає з областю, в якій підприємство отримало прямі збитки, але є і винятки», — зазначає керівник напряму економічних втрат проєкту «Росія заплатить», старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Горюнов.

До найбільших підприємств за розмірами активів, що зазнали прямих збитків від збройної агресії росії у 2022 році, увійшли «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», «Азовсталь», «НІБУЛОН», «Мотор Січ». Згідно з оцінкою експертів проєкту, 19 приватних та державних підприємств (17%) з-поміж великих та середніх зруйновано повністю, ще 90 (83%) пошкоджені частково.

«Зі стабілізацією фронту зменшується й кількість пошкодження нових підприємств. Крім того, знижується кількість нових випадків мародерства або розкрадання товарних залишків. Слід зауважити, що інформація щодо пошкоджених об’єктів надходить із деяким запізненням», — пояснює Дмитро Горюнов.