Надходження від сільгоспземель до бюджетів громад збільшились на 15%

24 жовтня 2024, 13:17 158

Сільськогосподарська земля відіграє дедалі більшу роль у наповненні місцевих бюджетів. За останній рік сукупні надходження від сільгоспземель до бюджетів громад збільшились на 15%.

Про це під час круглого столу повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, говориться у повідомленні Мінагрополітики у Facebook.

Він зазначив, що частка доходів, пов’язаних із сільгоспземлею, у сукупних податкових надходженнях громад цьогоріч зросла з 11 до 14%, що свідчить про важливість земельного ринку для збереження та зміцнення фінансової спроможності громад.

Денис Башлик вважає, що значну роль у підвищенні спроможності громад відіграло запровадження електронних земельних аукціонів на платформі «Prozorro.Продажі» восени 2021 року, коли в оренду було передано 9245 земельних ділянок комунальної̈ власності (78,8 тис. га), що приносить громадам щорічно 674,8 млн грн доходу, однак цей показник міг би бути набагато більшим додатково близько $64,5 млн бюджетів щороку. Утім, більшість надходжень громад від оренди сільгоспземель досі припадають на договори оренди, які укладалися або за старою процедурою офлайн-аукціонів, або ж за прямими договорами. 

Окрім цього, за словами Дениса Башлика, потенційними джерелами збільшення доходів громад від обігу та використання сільгоспземель є збільшення рівня реєстрації земель у Державному земельному кадастрі, збільшення показників так званого «формального» обробітку земель через Державний аграрний реєстр, гуманітарне розмінування, яке дозволяє повернути в обіг та обробіток землі, забруднені вибухонебезпечними предметами, адже землі, що не обробляються, не приносять доходів.

«Тож реалізація програми компенсації витрат сільгоспвиробникам на гуманітарне розмінування вкрай важлива. Принагідно нагадую, що приймання заявок на цю програму триває у Державному аграрному реєстрі», резюмував Денис Башлик.