Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», структура аграрного експорту за 5 років фактично не змінилась. 57% усіх агропродовольчих поставок з України залишилися за ТОП-3 позиціями: соняшниковою олією, кукурудзою та пшеницею, що разом забезпечують біля $10 млрд.
Перелік ТОП-10 основних експортних товарів протягом цього періоду також залишався майже незмінним, за виключенням лише кількох позицій: частка шоколаду та сирів знизилася, — і у 2017 році вони вже не входили до десятки основних експортних українських товарів через різке зниження торгівлі з Росією. Експорт шоколаду впав на $481 млн або на 76%, а сирів на $326 млн або — 91%.
Натомість відбулося нарощення експорту м«яса та субпродуктів птиці в 2,7 рази або на $244 млн. Основною причиною цього стало підписання ЗВТ з ЄС і активне використання квот на безмитний експорт продукції до країн Євросоюзу. М«ясо птиці з рейтингу найбільш експортованої продукції піднялась з 16 сходинки у 2012 році на 8 сходинку у 2017 році. Також у 2,5 рази зріс експорт цукру — з $113,9 млн до $280,2 млн.
«У 2017 році експорт аграрної продукції сягнув майже рекордних докризових показників, однак його структура не зазнала суттєвих змін. Майже 60% поставок, як і раніше, становить сировина, а сам перелік продуктів включає ті ж самі соняшникову олію і зернові. Україна втратила Росію як ринок збуту для сиру та шоколаду, натомість наростила поставки м«яса птиці. Надалі необхідно розвивати експорт інтенсивним шляхом, — збільшуючи поставки продукції з доданою вартістю аби нівелювати статус України як «сировинного придатку» — коментує аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією УКАБ Дар'я Гриценко.