Експорт зерна: Україна вивезе дві третини від плану

16 травня 2022, 12:00 1050

Українські експортери в поточному сезоні планували поставити на зовнішні ринки близько 70 млн т зернових. Однак блокада портів значно знизить цей показник.

Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов в інтерв’ю НВ.

Він нагадав, що на експорт минулого року Україна відправила трохи більше ніж 50 млн т зернових. Найбільше — до Китаю — близько 12 млн т. Як правило, 30% усієї продукції поставляється до країн ЄС, 30% — до Північної Африки та ще 30% — до Азії. Минулого року спостерігався перекіс. До Азії Україна експортувала 40% зернових через зростання попиту з Китаю.

В поточному році до 24 лютого експорт йшов із рекордними показниками, було відвантажено 43 млн т. 

«Наші очікування на експорт були на рівні 70 млн т цього маркетингового року, тобто з червня минулого року до 1 липня цього року. На жаль, війна внесла корективи. Через порти Чорного моря ми могли експортувати близько 6 млн т на місяць. А зараз через залізничні переходи і Дунаєм наш експорт лише трохи перевищує 1 млн т», — зазначив експерт. 

Альтернативні маршрути, над якими зараз працює влада, на його думку, не дозволять суттєво збільшити експорт. У кращому разі Україна експортуватиме 2 млн т щомісяця.

«До кінця маркетингового року ми не очікуємо на розблокування портів, хоча обговорюємо це питання на всіх рівнях. Єдиний правильний вихід — забезпечення міжнародного конвою та розблокування українських портів. Так було під час Другої світової війни, і тоді працювали механізми міжнародного впливу на окупанта — Німеччину. Зараз окупант — росія, вона будь-якими можливими способами уникає цієї розмови, тому питання поки що не вирішене. Тож я не думаю, що порти розблокують. Ми зараз можемо експортувати через кордони 1,2-1,5 млн т зернових на місяць. У нас залишився ще травень і червень.

За ці два місяці, скажімо, ми експортуємо 3 млн т, ще 1 млн т ми вже відправили на зовнішні ринки. До 1 липня ми поставимо десь 47 млн т із запланованих 70 млн т (тобто дві третини — ред.)», — вважає Горбачьов.