Євросоюз розробив план дій для збільшення поставок зерна з України

13 травня 2022, 09:45 1299

Європейська Комісія представила план заходів щодо допомоги Україні в експорті сільськогосподарської продукції.

Як говориться у повідомленні на сайті ЄК, план створення «ліній солідарності» допоможе Україні експортувати зерно, а також імпортувати необхідні їй товари — від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.  

«20 млн т зерна мають залишити Україну менш ніж за три місяці, використовуючи інфраструктуру ЄС. Це гігантський виклик, тому важливо координувати та оптимізувати логістичні ланцюги, запроваджувати нові маршрути та уникати, наскільки це можливо, вузьких місць. Наше повідомлення стосується екстрених рішень, а також середньо- та довгострокових заходів для кращого підключення та інтеграції інфраструктури України з інфраструктурою ЄС», — зазначив Комісар з питань транспорту Адіна Валеан.

Також в ЄК зазначили, що тисячі вагонів та вантажівок зараз чекають на дозвіл з української сторони. Середній поточний час очікування вагонів становить 16 днів, а на деяких кордонах — до 30 днів. Більшість зерна все ще зберігається на українських елеваторах і готова до експорту. Серед проблем — різна ширина колії, тому більшість вантажів потрібно перевантажувати на вантажівки або вагони, які відповідають стандартній колії ЄС. 

Щоб подолати ці перешкоди та створити «лінії солідарності»,ЄК разом із державами-членами та зацікавленими сторонами працюватиме над такими пріоритетними заходами у короткостроковій перспективі:

  1. Додатковий рухомий склад, судна та вантажівки: Комісія закликає учасників ринку ЄС терміново надати додаткові транспортні засоби. Щоб узгодити попит і пропозицію та встановити відповідні контакти, Комісія створить логістичну платформу для пошуку партнерів і попросить держави-члени призначити спеціальні контактні пункти («єдине вікно»).
  2. Потужність транспортних мереж та перевантажувальних терміналів: українські сільськогосподарські експортні поставки мають бути пріоритетними, а менеджери інфраструктури мають забезпечити доступ до залізничних прорізів для цього експорту. Комісія також закликає гравців ринку терміново перемістити мобільні зернонавантажувачі на відповідні прикордонні термінали для прискорення перевалки. Угода про автомобільні перевезення з Україною також усуне вузькі місця. Щоб спонукати транспортних операторів ЄС дозволяти їхнім транспортним засобам в’їжджати в Україну, Комісія також досліджуватиме варіанти поповнення фінансових гарантій.
  3. Митні операції та інші інспекції: Комісія закликає національні органи влади застосувати максимальну гнучкість і забезпечити достатній персонал для прискорення процедур у пунктах пропуску.
  4. Зберігання товарів на території ЄС: Комісія оцінить наявні потужності для зберігання в ЄС та координуватиме дії з державами-членами, щоб допомогти забезпечити більше потужностей для тимчасового зберігання українського експорту.

«У середньостроковій та довгостроковій перспективі Комісія також працюватиме над збільшенням інфраструктурної спроможності нових експортних коридорів та створенням нових інфраструктурних зв’язків у межах реконструкції України… Сьогодні Комісія прийняла рішення щодо підписання угоди на високому рівні з Україною про оновлення карт Трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T) в межах політики Комісії щодо розширення TEN-Т до сусідніх країн», — говориться у повідомленні.