Частка аграрного експорту досягла майже 40%

21 січня 2019, 12:54 2881

Продукція агропромислового комплексу України за підсумками 2018 р. склала 39,8% у загальному експорті з країни, зберігши лідерство у його товарній структурі.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, говориться у повідомленні установи. 

За даними Державної служби статистики України, за підсумками 2018 р. Україна експортувала агропродовольства (групи 1-24 УКТЗЕД, а також казеїн, альбуміни, шкури, хутро, вовна та ін.) на суму $18,8 млрд, побивши рекордний показник 2012 р. — $18,2 млрд.

За оцінками науковців, вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК торік стало збільшення обсягів поставок до двох ключових регіонів — Азії та Європейського Союзу.

Вартісні обсяги вітчизняного експорту до країн Азії торік збільшилися до $8 млрд, що майже на 4% перевищило рекордний показник поставок до цього регіону у $7,7 млрд, встановлений у 2017 році. Частка азійських країн склала торік 42,6% від загального експорту української сільгосппродукції.

Найвищої за часів незалежності України позначки сягнув 2018 р. експорт української аграрної продукції до країн-членів ЄС. Його обсяги у вартісному вимірі становили $6,3 млрд, перевищивши рекордний показник 2017 р. у $5,8 млрд. При цьому частка ЄС у вітчизняному експорті агропродовольства склала 33,5%.

Обсяги поставок до країн Африки дещо знизилися у порівнянні з 2017 р. і становили $2,3 млрд — 12,2% у загальному експорті вітчизняної сільгосппродукції.

За даними інституту, з 2017 р. спостерігається тенденція поступового збільшення обсягів поставок до країн СНД. Торік вартісні обсяги поставок сільськогосподарської продукції до цього регіону незначно (+10,3%) збільшилися — до $1,5 млрд, забезпечивши їм частку у 8% в українському експорті агропродовольства.

У цілому ці чотири регіони закуповують понад 96% аграрної продукції українського виробництва, додав Микола Пугачов.

Лідерство у ТОП-10 найбільших імпортерів української агропродукції вже третій рік поспіль утримує Індія. Вартісні обсяги поставок вітчизняної сільгосппродукції до цієї країни склали минулого року $1,86 млрд. При цьому частка Індії у вітчизняному експорті агропродовольства становила торік 9,9%.

Основними споживачами вітчизняної сільгосппродукції також стали Китай ($1172 млн), Нідерланди ($1162 млн), Іспанія ($1042 млн), Єгипет ($ 889 млн), Туреччина ($801 млн), Італія ($738 млн), Німеччина ($667 млн), Польща ($657 млн) та Саудівська Аравія ($589 млн). Ці десять країн за минулий рік сформували для вітчизняних експортерів агропродовольства трохи більше 50% валютних надходжень.

Ключовими продуктами вітчизняного аграрного експорту традиційно стали зернові культури, олія, насіння олійних культур, макуха, м'ясо та субпродукти, на які припадає близько 81% його вартісних обсягів, підсумував Микола Пугачов.


Для довідки: Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.