Деблокада портів: українські фермери отримають гроші та зможуть сіяти пшеницю

22 липня 2022, 20:38 6920

Завдяки розблокуванню експорту через чорноморські морські порти українські фермери зможуть реалізувати свою продукцію, отримати за неї гроші та рівно через місяць сіяти пшеницю.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в ефірі національного марафону.

Микола Сольський

Це було критично важливо. Наші фермери отримували зараз, через блокування портів, як ніколи малі гроші, оскільки всі затрати йшли на логістику. Дуже дорого коштувало і коштує вивезення українського зерна до польських, балтійських, румунських та інших портів.

Водночас він додав, що ці маршрути і надалі будуть зберігатися та розвиватися, тому що нам тепер потрібно мати альтернативу напостійно.

Тепер завдяки розблокуванню портів українські фермери зможуть експортувати мільйони тонн урожаю, збір якого вже розпочався, щоб не було голоду. Вони отримають гроші й рівно через місяць матимуть змогу знову сіяти пшеницю, зазначив Микола Сольський.

Він акцентував, що укладена угода — це результат значної роботи всіх, хто мав до неї відношення, — від керівництва країни до переговорників, зокрема військових і не тільки. І вона дасть сильний результат.

«Угода відбулася повністю на українських умовах — рівно так, як ми звільняли з військовими Чорне море та північ України», — наголосив міністр.