Бізнес закликав депутатів відкрити доступ аграріям до інноваційних ЗЗР

20 вересня 2017, 10:23 2924

Американська торговельна палата в Україні та асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) закликають депутатів Верховної Ради України якнайшвидше підтримати проект закону №6606  «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».

Проект закону № 6606 передбачає скасування вимоги документального підтвердження державної реєстрації пестицидів в країні виробництва, при ввезенні та застосуванні в Україні зразків для цілей державних випробувань та наукових досліджень, говориться у повідомленні УКАБ.

До цієї ініціативи також долучилася Європейська бізнес асоціація.

В об'єднаннях вважають проект закону №6606 надзвичайно важливим кроком для покращення умов ведення агрохімічного бізнесу в України. Запропоновані зміни дадуть можливість українським аграріям отримувати новітні продукти якомога раніше та вчасно реагувати на нові виклики у боротьбі зі шкідниками й хворобами, сприятимуть підвищенню врожайності, якості та безпечності сільськогосподарських культур. 

З кінця 2016 р. переважна більшість оригінальних інноваційних ЗЗР нового покоління не змогли пройти навіть початкову стадію державної реєстрації в Україні. Оскільки у законі України «Про пестициди і агрохімікати» не так давно з'явилася вимога, що для ввезення незареєстрованих пестицидів для цілей державних випробувань і наукових досліджень необхідно надати підтвердження їх державної реєстрації в країні виробництва. Відповідно до зазначеної вимоги, «обов'язковою умовою завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються». Впровадження цієї норми має негативний вплив на процес розробки інноваційних препаратів, які не можуть потрапити до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Результатом цього є закриття доступу до найсучасніших технологій та продуктів нового покоління українським агровиробникам, які через це  вже недоотримали прогнозоване збільшення врожайності на рівні 10-40% залежно від сільгоспкультури та напряму дії препарату.

Експерти компаній-членів Американської торговельної палата  та УКАБ вважають, що дане положення не є захисним бар'єром на шляху потрапляння незареєстрованих пестицидів до України, натомість це створює штучні перешкоди саме для завезення зразків інноваційних препаратів для науково-дослідних цілей та державних випробувань. Неоднозначне тлумачення цього положення призводить до різного роду зловживань та створення корупційних передумов.

«Запровадження змін, що передбачені проектом закону №6606, буде сприяти розблокуванню інновацій в аграрному секторі України та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції на світових ринках», — прокоментував президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тараса Висоцького, на практиці виходить, що часто цю норму виконати неможливо.

«Виробники засобів захисту рослин зазвичай виготовляють на одному заводі велику кількість різних препаратів, призначених для ринків різних країн. Через можливу відсутність у країні виробництва певного виду шкідників, хвороб та сільськогосподарських культур, які є в країні призначення такого препарату, реєстрація в країні виробництва не проводиться через фактичну неможливість та недоцільність польових досліджень. Крім того, досить часто реєстрація інноваційних препаратів відбувається в країні виробництва та в Україні одночасно, адже Україна завоювала репутацію одного з лідерів світового аграрного ринку, в сільське господарство якого робляться величезні інвестиції у вигляді розробки спеціалізованих найсучасніших ЗЗР з урахуванням особливостей вирощуваних культур в нашій країні та притаманних кліматичних зон», — пояснює Висоцький.

Спеціалісти вважають, що така ситуація може у найближчій перспективі суттєво вдарити по позиціях України в міжнародних рейтингах ведення бізнесу та інвестиційної привабливості.

«Країна, що прямує в напрямку європейської інтеграції, позбавляється можливості зареєструвати на своїй території та застосовувати оригінальні продукти, створені на основі новітніх досягнень. Ціла низка інноваційних оригінальних препаратів уже не потрапили до українських аграріїв у цьому сезоні», — повідомляють і у Європейській бізнес асоціації.

Експерти компаній-членів асоціацій переконані, що Україна може і повинна самостійно визначати рівень якості та безпечності препарату та ухвалювати рішення щодо можливості його застосування в Україні.

Враховуючи важливість аграрного сектору для економіки України та з метою забезпечення тенденції збільшення врожайності культур, що вирощуються, представники вітчизняної сільськогосподарської галузі  повинні мати доступ до новітніх оригінальних ЗЗР та передових технологій захисту рослин. Саме тому Американська торговельна палата в Україні, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Європейська бізнес асоціація закликають народних депутатів до якнайшвидшого прийняття  проекту закону №6606  «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» за основу і в цілому.