Аграрії вимагають зустрічі з Президентом

29 листопада 2016, 10:46 2280

Аграріям так і не вдалося знайти компромісу з урядом та народними депутатами при підготовці державного бюджету на 2017 рік. Тому вони вимагають зустрічі з Президентом та прем’єр-міністром для обговорення системи оподаткування галузі.

Таке рішення було ухвалено на розширеному засіданні Президії Аграрної партії, в якому взяли участь співголови Всеукраїнського страйкового комітету, голови профільних аграрних асоціацій та голови обласних організацій АПУ, говориться в повідомленні партії.

Відмічається, що на засідання було запрошено міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового, однак ні він, ні представники міністерства не з'явилися.

«При підготовці бюджету планувалось, що на підтримку аграрного сектору буде спрямовано 1% від валу сільськогосподарської продукції. Це приблизно мало становити 5,5 млрд грн. Із них 1,9 млрд грн — віртуальні кошти. Вони повинні надійти від спецконфіскацій та надання державних гарантій для отримання кредитів. Чи будуть ці гроші, напевно ніхто сказати не може. Реальна сума, яку можна буде спрямувати на підтримку, трохи більше ніж 2 млрд грн. Це в 2,5 рази менше від того, що маємо цьогоріч», — зазначив народний депутат, президент української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Він зауважив, що підтримка аграрних виробників в Україні вже у 80 разів менша, ніж у Європейському Союзі.

При цьому, як вважає голова громадської ради при Мінагропроді Геннадій Новіков, чиновники відкидають раціональні пропозиції щодо оподаткування з «політичних мотивів».

«Була ідея зменшити вихідний ПДВ, але Мінфін та Мінекономіки на нього не погодились. Ще один варіант, який обговорювали, — створення спецфонду, з якого б автоматично розподілялась би підтримка. Акумулювати туди кошти можна була б за рахунок сплати єдиного податку з гектару землі в обробітку. Від цього виграли б і виробники, бо податок простий в адмініструванні, і держава — за рахунок виведення значної частини виробництва з «тіні». Ця ідея рухалась до певної політичної межі, коли нам сказали, що принципово не буде вводитись новий податок», — розповів Геннадій Новіков.

Оскільки на рівні міністерств напрацювати ефективну модель, яка влаштовувала б виробників та гарантувала надходження в бюджет, не вдалося, аграрії вимагатимуть зустрічі з найвищим керівництвом держави, заявив голова Аграрної партії Віталій Скоцик.