Аграрії вичерпали євроквоти по 9 групах продукції

06 липня 2016, 17:01 2528

Україною за першу половину 2016 року було повністю використано квоти на безмитний експорт продукції до ЄС по дев’яти групах сільськогосподарських товарів: мед натуральний, цукор, крупи та борошно, солод та пшенична клейковина, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, овес, пшениця, пшеничне борошно та гранули, а також кукурудза, кукурудзяне борошно та гранули.

Про це з посиланням на дані Європейської комісії повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Також відмічається, що основна квартальна квота по м’ясу птиці та напівфабрикатах була закрита як в першому, так і в другому кварталі поточного року.

Наступними за станом закриття квот йдуть групи товарів: ячмінь, ячмінне борошно та гранули — закрито на 31%, глюкоза та сироп з глюкози — використано на 18,8%, висівки, відходи та залишки кукурудзяні — 18,6%, ячмінь — 16,4%, крохмаль — 8,8%, оброблена продукція з цукру — 8,1%, етанол —  4,6%, оброблена продукція з зернових — 1,9%, харчові продукти — 0,2% та цукрова кукурудза — 0,2%.

За весь період дії торговельної частини Угоди про ПВЗВТ не використовувалися квоти на яловичину, свинину (основна та додаткова), яйця та альбуміни (основна та додаткова), вершкове масло та молочні пасти, молоко, вершки, згущене молоко та йогурти, сухе молоко. Основною причиною цього є відсутність в українських виробників м’яса і молочних продуктів європейських сертифікатів відповідності якості продукції, в основному через високу вартість проведення процедури сертифікації. Лише 12 молочних компаній України пройшли сертифікацію й отримали право експортувати молочну продукцію до ЄС. Наприкінці квітня була здійснена перша пробна поставка української молочки до Болгарії.

Як вважають в УКАБ, обмеження торгівлі з Росією спричинило низку логістичних труднощів з експортом як до самої РФ, так і до країн Центральної Азії, тому країни ЄС нині відіграють значну роль у зовнішній торгівлі українською аграрною продукцією як найбільш перспективні ринки. На даний час для України пріоритетним є збільшення обсягу безмитних квот на імпорт продукції до ЄС по основних групах товарів: м’ясо птиці та напівфабрикатів, мед, цукор, оброблені томати та яблучний сік.

«І хоча обсяги виробництва в Україні дозволяють нарощувати експорт, високі ставки мита стримують поставки за кордон, а квоти на зазначену продукцію закриваються щороку впродовж декількох місяців. Збільшення квот на безмитний експорт зазначених груп товарів сприятиме підвищенню рівня торгівлі товарами саме з доданою вартістю, що сприятиме економічному розвитку і нівелюватиме роль України як «сировинної країни», — розповіла експерт аграрних ринків УКАБ Дар'я Гриценко.

При цьому до пріоритетних товарів в ассоціації віднесли зернові і продукти їх переробки: м’яку пшеницю, пшеничне борошно та гранули, кукурудзу, кукурудзяне борошно та гранули та ячмінь, ячмінне борошно та гранули.


Для довідки: В країни ЄС в 2015 році було поставлено 28% всього аграрного експорту України, а імпорт Європою аграрної продукції з України за останні 10 років збільшився в 4 рази у вартісному вимірі.