Науковці винайшли біопаливо для літаків

14 березня 2017, 18:03 3035

Дослідники з Національного дослідницького центру Єгипту нещодавно випустили біопаливо, яке може бути придатним для літаків.

Про це повідомляють Biofuels-news.

Зокрема, науковці розробили біодизель із ятрофи, насіння якої містить 20-25 % олії.

Як відмічає видання, цю олію можна отримати з використанням органічних розчинників, таких як гексан. Проте властивості олії ятрофи відрізняються від властивостей традиційних моторних масел, таких як в’язкість, щільність і ступінь згоряння, тому її потрібно піддати певним хімічним обробкам для адаптації до використання в авіаційних двигунах.

На даний час паливо підходить для автомобільних двигунів. Щоб бути придатним для реактивних двигунів, паливо має не замерзати до, принаймні, мінус 45 °С. Дослідницька група розраховує вирішити цю проблему на пізніших етапах. Наразі за допомогою термічного крекінгу вдалося довести масло до мінус 40 °С без замерзання.


Для довідки: напівпромислові експерименти по використанню біопалива для літаків почались в грудні 2016 р. Таке завдання перед Центром поставило Міністерство цивільної авіації Єгипту, яке реалізує план Міжнародної асоціації повітряного транспорту по скороченню в два рази до 2050 року викидів вуглекислого газу, викликаних авіаційними компаніями.