На Львівщині створили органічні добрива на основі чорного трюфеля

10 січня 2022, 13:00 631

Джерело фото: michailvishnevsky.com

Науковці Національного лісотехнічного університету України розробили мікробіологічні добрива на основі гриба мікоризоутворювача (чорного трюфеля).

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації. 

«В області діє комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства, яка передбачає закупівлю мікробіологічних засобів захисту рослин нашими фермерами… Перш за все, використання цих засобів дозволяє зменшити негативний вплив хімічних засобів на якість продукції та ґрунтів, тому така пропозиція має привернути увагу, перш за все, виробників саме органічної продукції.

Львівщина — це прикордонний регіон, тому ми маємо хороші можливості для експорту екологічно-чистої продукції в європейські країни», — наголосив аступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Як пояснили розробники, препарат створений на основі плодового тіла чорного трюфеля, основу якого складає пігмент меланін, трансформує пестициди, нейтралізує важкі метали, створює сприятливе середовище (ризосферу) навколо ґрунту для того, щоб рослина могла рости.

До переваг, які отримають в результаті використання таких засобів фермери відносять: кореневе живлення рослин, їхня стійкість до посухи, засолення чи забруднення важкими металами, збільшення врожайності.

«Вимоги до якості продуктів з кожним роком зростають. В багатьох країнах Європи товар може з’явитися на прилавках магазинів лише за умови відсутності у його складі шкідливих речовин. Вимоги до екологічності продуктів харчування зростають і у нас. Для виробників не менш важливою є фінансова складова. У довгостроковій перспективі вони отримають якісніші ґрунти, на яких збиратимуть більш «чисту» продукцію, за яку споживач буде готовий платити додатково», — зауважила директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяна Гетьман.

Також уточнюється, що в межах обласної програми, фермерам, котрі використовують мікробіологічні засоби захисту рослин відшкодовують 50%  від їхньої вартості (в межах 50 тис. грн).