Визначено дрони-обприскувачі з найвищим рівнем продуктивності

08 травня 2021, 12:00 5515

Вперше в Україні безпілотні технології XAG для внесення ЗЗР показали конкурентну класичним причіпним та самохідним обприскувачам продуктивність.

Про це повідомляє компанія DroneUA, команда якої довела практичну ефективність дронів-обприскувачів XAG, зафіксувавши найвищий рівень продуктивності безпілотників на ринку. 

У рамках співробітництва з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» DroneUA провела практичну демонстрацію використання дронів-обприскувачів XAG на полях холдингу «Агро-Регіон». 

Особливістю випробування стало те, що дрони керувалися одним оператором з двома сторонніми спостерігачами. Пілот одночасно управляв трьома безпілотниками для внесення засобів захисту рослин.

«У рамках практичної демонстрації наше завдання було показати й зафіксувати ефективність роботи дронів-обприскувачів у реальних умовах з оцінкою результату й відслідковуванням усіх етапів роботи в полі. Ми втомилися боротися з упередженнями, що безпілотники не можуть обробити достатньо великі площі за короткий проміжок часу, тому захотіли повністю довести зворотне. 

Перед нами стояла глобальна задача показати практичну ефективність дронів, що може створити повноцінну конкуренцію класичним причіпним або самохідним обприскувачам. Нам треба було довести істинну ефективність дронів у польових умовах — і ми впоралися з цим завданням», — зазначає співзасновник DroneUA Валерій Яковенко. 

Під час демонстрації обладнання XAG обробило поле площею 43 га. Час обробки склав лише 53 хвилини. Загальна площа, яку обробив кожен дрон окремо, становить близько 14,3 га, або 16,22 га/годину. Було зафіксовано не тільки рекордні показники з продуктивності дронів-обприскувачів в Україні, а й їхню відповідність задекларованій продуктивності (до 18 га за годину).

Використання дронів, особливо в режимі польоту роєм, коли один оператор керує відразу кількома дронами, дозволило значно підвищити продуктивність безпілотників і довело їхню конкурентоздатність у порівнянні з іншими способами внесення. 

«43 га за 53 хвилини — це дуже сильна продуктивність. Навіть вражаюча! При тому, що всім процесом керував лише один оператор. Я ніколи не оцінював дрони як промисловий інструмент для обприскування, але після цього випробування вектори розмірковування щодо внесення ЗЗР сильно змінилися. Тепер будем серйозно дивитися в бік дронів-обприскувачів» — коментує операційний директор «Агро-Регіону» Володимир Кравцов. 

Проведення подібних практичних демонстрацій докорінно змінює сприйняття ринку стосовно нових технологій. Практичне застосування довело, що дрони-обприскувачі XAG є повноцінними гравцями на українських полях і вже зараз створюють суттєву конкуренцію класичним методам обприскування. Жоден виробник дронів не може похвалитися результатами, які показали безпілотники XAG.