Захист від хвороб та регуляція росту озимого ріпаку. Як одним рішенням закрити два питання

09 жовтня 2024, 11:15 746

Посушлива осінь суттєво вплинула на терміни посіву ріпаку озимого: велика кількість аграріїв до останнього чекали на вологу, аби гарантовано отримати дружні сходи. Однак про які строки не йшлося б, навіть пізні, культура потребуватиме надійного захисту від хвороб, а також рістрегуляції.

Як забезпечити обидві ці потреби — консультують фахівці компанії Ukravit, адже захист від хвороб та регуляція ростових процесів — два надзвичайно важливі аспекти вирощування ріпаку озимого в осінній період.

propData.content.image
Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit

По-перше, у здорових не уражених патогенами рослин усі важливі продуційні процеси проходять повноцінно, завдяки чому вони можуть розвинутися до необхідної для входу в зиму фази, по-друге — культура формує оптимальну для перезимівлі архітектоніку, з потужною кореневою системою, пласкою розеткою, міцною кореневою шийкою та не винесеним над поверхнею ґрунту конусом наростання. А накопичені вуглеводи забезпечують підвищену зимо- та морозостійкість, попереджують розтріскування внаслідок замерзання клітинного соку. Саме тому обидві ці операції мають бути неодмінно проведені у відповідні терміни.

Для контролю хвороб і регуляції ростових процесів ріпаку пізніх строків сівби Олександр Мигловець рекомендує застосовувати препарати на основі тебуконазолу. Зокрема, препарат Унікаль Макс (тебуконазол, 500 г/л) — оптимальне рішення, яке дозволяє відразу вирішити обидва ці питання. 

«Діюча речовина фунгіциду швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється в центральній частині стебла. Його дія проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їхньої загибелі. Паралельно ця діюча речовина проявляє рістрегулюючий ефект, при цьому не пригнічуючи процес фотосинтезу в рослині»,  зазначає Олександр Мигловець

Унікаль Макс ефективно долає борошнисту росу, альтернаріоз, циліндроспороз, сіру гниль, опосередковано — фомоз, а також забезпечує пролонговану захисну дію проти збудників шкодочинних хвороб. Крім того, фунгіцид є ефективним рішенням у контролі точки росту, водночас сприяючи формуванню достатньої листової маси та розвиненої кореневої системи і проникненню її в ґрунт, що є позитивним для  перезимівлі рослин, запобігає їх вимерзанню і впливає на майбутній рівень урожайності.