Які бувають стимулятори росту та розвитку рослин: класифікація та принцип дії

24 травня 2024, 12:27 1224

Отримання багатого і якісного врожаю можливе тільки за наявності оптимальних умов. Але протягом періоду розвитку можуть складатися непередбачувані ситуації, які погіршують їх. Наприклад, заморозки, сильний вітер, посуха, зниження середньоденних температур тощо.

Усе це призводить до ослаблення і зниження родючості. Щоб цього не сталося, можна використовувати професійні стимулятори росту рослин від перевіреного виробника. Вони містять у собі комплекс цінних елементів, які посилюють розвиток і захищають від негативних факторів.

Що необхідно для росту та розвитку рослин?

Нормальний розвиток сільськогосподарських культур можливий за наявності в ґрунті всіх необхідних макро- та мікроелементів. Збалансований склад цих компонентів є запорукою формування здорових і сильних сходів, а надалі — повноцінних стійких рослин.

Важливими для харчування є полісахариди, білки, кислоти та вітаміни. Цих компонентів часто не вистачає, або ж вони перебувають у дисбалансі. З цієї причини важливо вчасно використовувати якісні біостимулятори, які забезпечують енергію розвитку і сприяють формуванню здорової наземної частини. Аграріям потрібно лише правильно підібрати препарати з урахуванням конкретної ситуації.

Які є стимулятори росту рослин: класифікація

Перш ніж купувати підсилювачі росту рослин, необхідно розібратися з наявними видами. У продажу представлено більше десятка різних добрив. Але всіх їх можна розділити за типом діючої речовини. Всього є два типи:

  • стимулятори синтетичного походження;
  • натуральні прискорювачі росту рослин.

Другий тип зазвичай створюється на основі екстрактів дріжджів, кропиви, алое та інших природних компонентів. 

Перевагою таких варіантів є повністю натуральний склад, але ефективність невисока, а результатів потрібно чекати досить довго. До першої категорії входять гібереліни, цитокініни та інші речовини. Вони зазвичай застосовуються в малих дозах, оскільки є сильнодіючими.

Як працюють стимулятори росту рослин?

Принцип дії прискорювачів відрізняється залежно від різновидів. Якщо потрібно підвищити швидкість росту рослин і забезпечити ефект накопичення корисних речовин, тоді варто розглянути гібереліни. Для формування зав'язі та формування здорової кореневої системи використовуються переважно ауксини.

Результатом їхнього впливу є створення плодів із відмінними товарними та харчовими характеристиками. Окремо варто виділити цитокініни. Такі речовини дають змогу прискорити ріст кімнатних рослин, а також сільськогосподарських культур. Кожен із видів проникає глибоко в тканини і позитивно впливає на внутрішні процеси.

Як прискорити ріст і розвиток рослин?

Оптимальним рішенням у цьому разі є комбінування кількох методів. Одним із них є застосування ефективних стимуляторів, у яких містяться необхідні для конкретної ситуації речовини.

Крім цього, не варто забувати про правильний догляд. Він передбачає розпушування, полив, внесення добрив, а також додаткові дії залежно від типу культур. Якщо виникають запитання щодо вибору стимуляторів, завжди можна звернутися до досвідчених фахівців компаній-виробників.

Як користуватися стимулятором росту рослин?

Вибравши відповідний продукт, необхідно обов'язково ознайомитися з рекомендаціями щодо використання. Виробник зазвичай вказує на пакованні, як активізувати і прискорити ріст розсади за допомогою стимулятора, і які норми для цього потрібні.

У цьому разі потрібно враховувати відразу кілька нюансів: культуру, період внесення і який конкретно стимулятор використовувати. Найбільш популярними є рідкі продукти, які вносяться шляхом обприскування. Якщо цікавлять норми і період внесення, тоді перейдіть на сайт SmartGrow і ознайомтеся з представленими пропозиціями. Виробник пропонує чіткі рекомендації для різних культур і фаз розвитку.


Джерело: smartgrow.com.ua