В Україні прогнозують високу врожайність озимих

02 червня 2022, 14:56 1383

В Україні цьогоріч вдасться зібрати приблизно 28,5 млн т озимих зернових.

Такий прогноз зробили аналітики Гідрометцентру, пише «Голос України».

Так, на неокупованих територіях очікується валовий збір озимих на рівні 23,2 млн т: пшениці — 20,1 млн, ячменю — 2,7 млн, жита — 500 тис. т. Ще орієнтовно 5,3 млн т — на тимчасово окупованих територіях.

Візуальна оцінка тестових полів свідчить: озимі культури на 90% (у 2021-му — 80%) спостережних ділянок перебували у доброму та відмінному стані. Тож урожайність цих посівів може виявитися навіть вищою за середню за останні п’ять років, повідомляє директор Українського гідрометеоцентру Микола Кульбіда. Площ у незадовільному стані, де ймовірна вкрай низька віддача гектара, за даними агрометеорологічних спостережень на 25 травня, взагалі не було.

Відтак цьогоріч урожайність озимих, зважаючи на прогноз погоди та наявні запаси продуктивної вологи у ґрунті, очікується: пшениці — 41,2 ц/га; жита — 31,2 ц/га; ячменю — 34,6 ц/га.

За попередніми розрахунками, дозрівання озимих у більшості областей відбудеться у строки, близькі до звичайних, а на півдні — на тиждень раніше, вже у третій декаді червня — першій декаді липня.