Тести на ГМО в умовах воєнного часу проводять за бажанням аграріїв

29 липня 2022, 11:57 2601

Суб’єкти господарювання можуть отримати інформацію щодо виявлення, наявності (присутності) незареєстрованих генетично модифікованих організмів (ГМО) в посівах сільськогосподарських культур або зібраному врожаї.

Як говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, для цього треба звернутися до головних управлінь ДПСС в областях з письмовою заявою про здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

«Зазначимо, що в умовах воєнного часу такий позаплановий захід проводиться виключно за бажанням суб’єкта господарювання», — підкреслили у відомстві. 

Аналітичні дослідження відібраних під час проведення державного нагляду (контролю) зразків на якісне виявлення (присутність) ГМО проводяться виключно в акредитованих лабораторіях Держпродспоживслужби.

«Завдяки універсальності наявних тест-систем (однак кількість таких тест-систем обмежена) фахівці лабораторії можуть проводити дослідження таких ризиконебезпечних сільськогосподарських культур як соя, кукурудза, пшениця, соняшник, ріпак», — уточнили у відомстві. 

Дослідження на наявність (присутність) незареєстрованих ГМО в посівах сільськогосподарських культур та зібраному врожаю проводяться безкоштовно.

«Водночас повідомляємо, що порушення вимог Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність», — підсумували у відомстві.