Тваринництво ЄС переходить на ГМ-корми через недоступність української кукурудзи

06 квітня 2022, 18:00 1221

Європейські фермери мають намір збільшити закупівлю генетично модифікованих кормів для тварин із США та Південної Америки після того, як вторгнення росії припинило поставки кукурудзи з України.

Українська не ГМ-кукурудза становить близько половини імпорту Європейського Союзу, пише Bloomberg. При цьому, за даними Центру з безпечності харчових продуктів, понад 90% кукурудзи з США та Бразилії є генетично модифікованою.

Оскільки ЄС переходить до забезпечення продовольчої безпеки, він пом’якшує правила імпорту. В Іспанії, яка очікує поставки кукурудзи зі США, Аргентини та Бразилії протягом наступних двох тижнів, уряд тимчасово дозволяє імпорт зі слідами пестицидів, щоб компенсувати втрату виробництва в Україні.

«Це допоможе уникнути дефіциту», — сказав речник асоціації виробників кормів Іспанії (CESFAC), одного з найбільших споживачів української продукції.

Голова Strategie Grains Андре Дефуа прогнозує, що ЄС імпортуватиме 800 тис. т американської кукурудзи цього сезону, найбільше з 2017-18 рр.

«У деяких фермерів у Центральній Європі та Данії починають закінчуватися корми без ГМО», — повідомив керівник відділу ЗМІ молочного гіганта Arla Асе Андерссон.