На Полтавщині призупинена тенденція зменшення площ озимих

23 грудня 2021, 10:55 338

Джерело фото: bukhov.by

Комплекс осінньо-польових робіт у Полтавській області наближається до завершення. Практично закінчили збір сільгоспкультур, проведені роботи з підготовки до посіву наступного року.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації.

Як зазначається, за валовим збором основних сільгоспкультур Полтавщина посідає 2 місце по Україні після Вінниччини.

Так, аграрії області намолотили 6,9 млн т основних сільгоспкультур (зернові, соняшник і соя), що на 709 тис. т більше, ніж торік. Зокрема, 5,7 млн т зернових і зернобобових. Це на 640 тис. т більше, ніж у 2020-му. Середня урожайність зернових і зернобобових — 57,4 ц/га (на 7,2 ц/га більше, ніж минулоріч).

Завершено збирання гречки й проса. Гречки зібрано на площі 2,2 тис. га, намолочено 2,4 тис. т, що на рівні минулого року. Потреба області — 4 тис. т, проводиться робота над збільшенням площ посіву під цю культуру. У поточному році прийнята урядова постанова, якою передбачена дотація на гектар посіяної гречки. 21 господарство області отримає дотацію на загальну суму 1,2 млн грн.

Завершене збирання сої. Її урожайність зросла на 3 ц/га. За площею сої (122 тис. га) область посідає 2 місце по Україні.

Соняшнику намолочено 1,014 млн т при середній урожайності 26,4 ц/га (на 1 ц/га більше за минулорічні показники). За валовим збором соняшнику область посідає 6 місце в державі.

Цукрового буряку з площі майже 26 тис. га накопано 1,075 млн т. За цим показником Полтавщина третя в Україні. Середня урожайність культури — 415 ц/га (на 9,5 ц/га більше, ніж торік).

Як і попереднього року, переробляють цукровий буряк чотири заводи — Ланнівський, Глобинський, Новооржицький і Яреськівський. Наразі підприємства переробили більше 1 млн т цукрового кореня й виробили 166,5 тис. т цукру. Потреба області — 63 тис. т. Кобеляцький завод нині на перестої, проводиться робота з аграріями й головами громад із метою збільшення площ посіву буряків і створення сировинної бази для діяльності підприємства.

Наближається до завершення збирання кукурудзи на зерно, її обмолочено 631 тис. га, що становить 98%. Намолотили понад 4 млн т, середня урожайність — 64,5 ц/га (на 9,7 ц/га більше, ніж торік). За валовим збором цієї культури область посідає 3 місце по Україні. Загалом на Полтавщині найбільші площі кукурудзи.

Призупинена тенденція зменшення площ озимих зернових. Під урожай посіяно 263,5 тис. га озимих на зерно, із них пшениці — 246,7 тис. га, жита — 6,4 тис. га, ячменю — 10,4 тис. га. Усі посіви в доброму й задовільному станах.

У поточному році зібрано 1,2 млн т пшениці та майже 26 тис. т жита. Для забезпечення споживчих потреб населення області хлібопродуктами необхідно 156 тис. т зерна. Наразі наявність продовольчого зерна з урахуванням перехідних залишків на підприємствах області, які займаються його зберіганням і переробкою, становить 247,5 тис. т пшениці. Цього достатньо для забезпечення потреб області.