Думка: Українські виробники цукру поборються за зовнішні ринки

02 березня 2018, 08:00 3260
Думка: Українські виробники цукру поборються за зовнішні ринки фото

Найближчі кілька років серед українських виробників цукру збережеться конкуренція за зовнішні ринки збуту.

Таку думку висловила керівник аналітичної служби ГК Sucden Марина Сідак в ході конгресу Sugar World 2018.

«Наразі зростає експорт бурякового цукру в світі. Очікується, що він зросте на 15%, і це не може не вплинути на ціну. З іншого боку, «просіло» світове виробництво цукру. Серед основних факторів: низька ціна, скорочення посівних площ, зниження врожайності через погодні умови, коливання споживання (за рахунок Індії) тощо», — прокоментувала Сідак.

За її словами, у світі прогнозується подальший ріст споживання, зокрема в Африканському та Азійському регіонах. Окрім того, очікується світове скорочення виробництва цукру в усіх регіонах окрім Китаю та Індії.

«Найбільше зниження очікується в Бразилії, в більшій мірі, за рахунок підвищення доходу від виробництва етанолу. Китай та Індія збільшать виробництво за рахунок високих поточних цін на місцеву тростину», — пояснила експерт.

Крім того, вона зазначила, що на українському цукровому ринку збережеться конкуренція за зовнішні ринку збуту, а також розвиватиметься ринок побічної продукції.

«В найближчі два сезони (2017/2018 та 2018/2019) ціновий коридор очікується в межах 350-500 $/т. Крім того, збережеться конкуренція за зовнішні ринки збуту. Що стосується ринку побічної продукції, він буде розвиватись, тим самим стимулюючи розвиток його глибокої переробки в тому числі в альтернативні джерела енергії», — вважає Сідак.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua