Думка: Українські виробники цукру поборються за зовнішні ринки

02 березня 2018, 08:00 2919

Найближчі кілька років серед українських виробників цукру збережеться конкуренція за зовнішні ринки збуту.

Таку думку висловила керівник аналітичної служби ГК Sucden Марина Сідак в ході конгресу Sugar World 2018.

«Наразі зростає експорт бурякового цукру в світі. Очікується, що він зросте на 15%, і це не може не вплинути на ціну. З іншого боку, «просіло» світове виробництво цукру. Серед основних факторів: низька ціна, скорочення посівних площ, зниження врожайності через погодні умови, коливання споживання (за рахунок Індії) тощо», — прокоментувала Сідак.

За її словами, у світі прогнозується подальший ріст споживання, зокрема в Африканському та Азійському регіонах. Окрім того, очікується світове скорочення виробництва цукру в усіх регіонах окрім Китаю та Індії.

«Найбільше зниження очікується в Бразилії, в більшій мірі, за рахунок підвищення доходу від виробництва етанолу. Китай та Індія збільшать виробництво за рахунок високих поточних цін на місцеву тростину», — пояснила експерт.

Крім того, вона зазначила, що на українському цукровому ринку збережеться конкуренція за зовнішні ринку збуту, а також розвиватиметься ринок побічної продукції.

«В найближчі два сезони (2017/2018 та 2018/2019) ціновий коридор очікується в межах 350-500 $/т. Крім того, збережеться конкуренція за зовнішні ринки збуту. Що стосується ринку побічної продукції, він буде розвиватись, тим самим стимулюючи розвиток його глибокої переробки в тому числі в альтернативні джерела енергії», — вважає Сідак.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua