Мінагрополітики: збільшення посівних площ точно не буде

12 лютого 2024, 12:45 1208

Посівні площі сільгоспкультур в Україні 2024 року залишаться на минулорічному рівні, однак за найгіршого сценарію можуть трохи зменшитися.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв'ю Reuters.

«Я не очікую кардинальних змін щодо посівних площ. Якщо вони будуть меншими, то це буде дуже незначне зменшення», — сказав Сольський.

Загалом українські аграрії під урожай 2023 року посіяли 12,75 млн га ярих культур, зокрема 5,7 млн га зернових. Посівні площі становили 4 млн га кукурудзи, 5,3 млн га соняшнику і 1,78 млн га сої.

Сольський зазначив, що минулої осені аграрії засіяли меншу площу озимої пшениці через погану погоду, і це може змусити їх збільшити посівні площі ярої пшениці. Минулого року в Україні було посіяно 280 тис. га ярої пшениці.

Україна під урожай 2024 року посіяла 4,2 млн га озимої пшениці проти близько 4,4 млн га роком раніше.

«Збільшення загальної посівної площі однозначно не буде. Я визнаю її скорочення, і відразу виникає запитання: що тоді сіяти? У нас тільки три варіанти — соняшник, соя і кукурудза», — сказав міністр.

За його словами, фермери намагатимуться збільшити посівні площі сої, але серйозною перешкодою може стати брак високоякісного насіння сої. Сольський також зазначив, що порівняно низькі ціни на насіння соняшнику та обов’язкова сівозміна не дозволять у майбутньому збільшити його посівні площі.

Україна в урожаї 2023 року зібрала близько 28,7 млн т кукурудзи, обмолотивши майже 91% посівних площ. Частина кукурудзи досі залишається незібраною.

Сольський пояснив, що брак коштів у фермерів через війну та труднощі з експортом змусили їх економити та використовувати насіння пшениці нижчої якості.

За його словами, озима пшениця поки що пережила зиму без серйозних пошкоджень, але якість майбутнього врожаю невідома.

«Є одна проблема — мені здається, що насіння у нас стає все гірше і гірше. Мені здається, що фермери економлять на насінні озимої пшениці, і це одна з причин гіршої якості пшениці», — сказав Сольський.