Спеціалісти Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби 2023 року провели близько 263 тисяч лабораторних досліджень зразків рослинної продукції на агропродовольчих ринках області.
Про це говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Так, за результатами лабораторних випробувань, не допущено до реалізації було 43,84 тис. кг харчових продуктів рослинного походження, зокрема 25,35 тис. кг (близько 58%) — через перевищення вмісту нітратів.
«Першість за перевищення максимально допустимих рівнів взяли редька та кабачок, на другому місці — диня, огірок, капуста та буряк столовий. Звичайно, виявляли й поодинокі випадки перевищення у картоплі, моркві, цибулі та кавунах», — додали у відомстві.
Держпродспоживслужба зауважує, що ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше нітратів, ніж пізні, тому споживачам потрібно бути обережними, щоб не отруїтися.