Гідрометцентр: В Україні складаються критичні умови для сівби ріпаку

26 серпня 2020, 10:25 2791

Повітряно-ґрунтова засуха посилювалася та поширювалася на більшій частині території України через дефіцит або повну відсутність істотних опадів упродовж серпня (в багатьох районах центральних областей ще з липня).

Про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

«Станом на 20 серпня (крім західних областей) орний шар ґрунту під усіма сільгоспкультурами був майже сухий або сухий зовсім. На багатьох площах центральних та південних областей відмічене повне висихання метрового шару ґрунту під пізніми культурами», — зазначають у відомстві. 

Майже на всій території (за винятком західних областей) складаються критичні умови для вчасної сівби озимого ріпаку, не відбувається накопичення вологи у ґрунті під урожай озимих зернових культур 2021 року.

«У деяких областях засуха триває ще із кінця травня, сумарна кількість опадів за червень-серпень не перевищила 30-50% норми у багатьох районах Київської, Черкаської, Вінницької, Кіровоградської, Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Миколаївської та прилеглих до них районів інших областей», — додають у Гідрометцентрі.

Уточнюється, що засуха значно погіршила умови для формування повноцінного урожаю пізніх сільгоспкультур, призвела до уповільнення та завершення росту кошиків соняшнику та качанів кукурудзи.

«На посівах кукурудзи спостерігалося незадовільне запилення, формувалася значна кількість майже порожніх качанів. На площах, охоплених найбільш жорсткою засухою, кількість зерна у качанах виявилася у декілька разів меншою від середніх значень, рекордно низькою була і маса качанів у фазу молочна стиглість. На багатьох площах вегетація кукурудзи та соняшнику передчасно завершилася», — підсумували метеорологи.