Формування оптимальної архітектоніки ріпаку з осені. Необхідні кроки

19 серпня 2024, 11:08 566

В Україні розпочалася посівна кампанія ріпаку озимого. Щодня до неї приєднуються господарства із різних регіонів. Щоб культура в оптимальній фазі увійшла в перезимівлю й добре перезимувала, аграріям не варто нехтувати рістрегуляцією й слід застосовувати високоефективні рішення.

Про це нагадують фахівці компанії Ukravit, зазначаючи, що формування оптимальної архітектоніки ріпаку з осені — одна із запорук його успішної перезимівлі, а отже й подальшого повноцінного розвитку. 

propData.content.image
Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit

Пласка сформована розетка в поєднанні з міцною кореневою шийкою, не витягнутим над поверхнею ґрунту конусом наростання та розвиненою кореневою системою, по-перше, робить рослину стійкішою до вилягання, а по-друге — дозволяє накопичити достатньо вуглеводів, аби уникнути розтріскування за мінусових температур та переростання. Такі рослини мають підвищену зимо- та морозостійкість, є менш вразливими перед комплексом хвороб, а отже мають вищі шанси пережити зиму, в ліпшому стані відновити вегетацію навесні та показати наприкінці сезону високу врожайність. Тому, незалежно від строків посіву, осіння рістрегуляція є обов’язковим заходом в успішній технології вирощування ріпаку озимого.

В умовах агросезону-2024 Олександр Мигловець рекомендує обрати спеціалізований морфорегулятор-фунгіцид Асгард (мепікват-хлорид, 290 г/л + метконазол, 42 г/л).

  • Мепікват-хлорид у його складі володіє системною дією та є інгібітором біосинтезу попередників гіберелінової кислоти — гормону вегетативного росту рослин. У субапікальній меристемі гальмується розтяг клітин, вони діляться в основному в поперечному напрямку, призводячи до потовщення стебла та кореневої шийки і збільшення їхнього діаметра. Також спричиняє зниження висоти рослин, сприяє поліпшенню життєздатності кореневої системи та посилює генеративний розвиток рослин.
  • Метконазол має системну дію, швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється по усіх частинах рослин. Дія метконазолу проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їхньої загибелі. Має потужні властивості регулятора росту рослин, забезпечуючи потовщення листового апарату.

Олександр Мигловець зазначає, що Асгард запобігає переростанню, виляганню рослин і покращує їх перезимівлю. Завдяки його застосуванню ріпак формує оптимальний габітус із потужною кореневою системою та рівномірними бічними пагонами. Препарат є високоефективним за понижених температур повітря (від +5°С), тож може застосовуватись на посівах пізніх строків сівби. Крім того, він контролює основний спектр хвороб культури, що також сприяє її зимостійкості та вдалій перезимівлі.