Як повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу», за вказаний період українські виробники майже в 11 разів наростили поставки вітчизняних яблук за кордон.
Ключовими покупцями вітчизняних фруктів у минулому році були Білорусь, Ірак, Туреччина, Австрія та Молдова.
«Поряд із цим, імпорт свіжих яблук у минулому році зріс у 10 разів, порівняно з попереднім 2018 роком. Збереження сприятливої цінової кон«юнктури на внутрішньому ринку яблук України навіть по завершенню збирання врожаю фруктів, стимулювало нарощенню поставок більш конкурентної за ціною продукції з Польщі, яка забезпечила 99% імпорту товару», — пояснюють в УКАБ.
Разом з тим, торгівельне сальдо зовнішньої торгівлі свіжими яблуками у минулому році позитивне і становить $10,5 млн. Це значить, що за останні п«ять років Україна з нетто-імпортера стала нетто-експортером, тобто почала більше експортувати ніж імпортувати зазначену продукцію.
«Нарощення експортного потенціалу вітчизняних свіжих яблук відбулось за рахунок збільшення професійними господарствами потужностей для їх зберігання, зокрема сучасних фруктосховищ з регульованим газовим середовищем, — пояснює експертка УКАБ Валентина Кропивко. — Ці сховища забезпечують збереження якісних показників фруктів «преміум-сегменту» протягом року. Враховуючи вищенаведене, експортоорієнтованість промислового сегменту вирощування свіжих яблук за останні 5 років зросла з 1% до 17%, і це попри скорочення валового збору фруктів сільгосппідприємствами до 311 тис. т у минулому році».
Виробництво яблук в Україні у 2019 році скоротилось на 309 тис. т або 21% проти рекордного 2018 р. і становить 1 153,4 тис. т. Зменшення валового виробництва відбулось за рахунок падіння урожайності на 27,3 ц/га або 17% через несприятливі погодні умови навесні минулого року.