Українські фермери з початку поточного тижня активно підвищують відпускні ціни на буряк.
Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, це пояснюється доволі активним попитом і нижчим порівняно з минулим роком урожаєм.
Згідно з даними щоденного моніторингу, багато українських фермерів наразі фактично тимчасово зупинили продажі буряку в очікуванні подальшого зростання цін. При цьому більшість виробників планують почати реалізацію цієї продукції не раніше початку лютого.
«На сьогодні ж ціни на буряки на ринку України вже зросли до 12-16 грн/кг ($0,32-0,42/кг), що в середньому на 33% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня», — констатують аналітики.
Основною причиною такого помітного подорожчання є істотне скорочення пропозиції столових буряків на українському ринку. Більшість українських господарств не мають у розпорядженні обладнаних сховищ, а запаси в необладнаних складах на цей час уже дещо виснажені. Водночас торговельна активність у цьому сегменті доволі висока, що також спричиняє цінове зростання.
Зазначається, що внаслідок подорожчання ціни на столові буряки в Україні вже в середньому на 74% вищі, ніж в аналогічний торішній період.