Аграріям радять перевіряти стійкість гібридів соняшнику до гербіцидів

23 грудня 2019, 12:08 2003

Купівля насіння — відповідальний етап планування сільськогосподарського сезону. Надто коли йдеться про гібриди соняшнику, стійкі до окремих груп гербіцидів: адже завдяки їхнім характеристикам праця аграрія суттєво полегшується, і він може розраховувати на здоровий, щедрий врожай.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT.

«Гібриди соняшнику, стійкі до окремих груп гербіцидів, — справжня знахідка для аграрія, адже це дозволяє ефективно знищувати однодольні та дводольні бур'яни в посівах, при цьому не шкодячи культурі. Та, на жаль, жодної гарантії того, що ти придбав якісне насіння, немає. Оскільки сьогодні, коли підробляється практично все, насіння теж не є винятком», — зазначає керівник сервісно-технологічно напрямку UKRAVIT Сергій Сальніков.

Фахівець рекомендує не покладатися на удачу і перевірити придбаний посівний матеріал в лабораторних умовах.

«З високою точністю оцінити відсоток стійкості гібриду соняшнику до імідазолінонів і трибенурон-метилу можна за допомогою спеціального експрес-аналізу. Для цього насіння пророщують у кліматичних камерах і фітотронній кімнаті й у відповідні фази обробляють гербіцидами. А потім вимірюють морфометричні параметри і, власне, визначають якість посівного матеріалу. При цьому дослідження займає мало часу — термін виконання замовлення становить всього 15 днів», — підтверджує керівник агробіологічної лабораторії «Інституту здоров'я рослин» Володимир Конограй.