Зерно, яке надходить на елеватори, сухе та не потребує доробки

07 жовтня 2024, 18:00 234

Група «Агротрейд» закінчила збирання соняшнику та сої на полях Полтавської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей.

Як говориться у повідомленні компанії, попри аномальну спеку цьогоріч урожайність є досить високою. 

«Ми отримали високу як для цих умов урожайність соняшнику — і на Чернігівщині, і на Сумщині. У Харківській області працювати було набагато складніше, бо там взагалі не було опадів. Крім того, це «умовно безпечна» територія, через що ми були обмежені в можливості проводити деякі агрооперації. Урожайність залежала від технології вирощування: на полях, де ми сіяли з довгою ротацією та оптимальним попередником, вона була високою, і, навпаки, з короткою ротацією та не найкращим попередником — урожайність була нижчою», — розповів директор агропромислового департаменту Групи «Агротрейд» Олександр Овсяник.

За його словами, соя потрапила під засуху по всіх підприємствах.

«Технологія вирощування, яку ми застосовували, була така ж, як і минулого року. Але тоді врожайність сої була високою — понад 3,5 т/га. Цього року технологія також відпрацювала, як і повинна була, але без опадів досягти високої врожайності не вдалось», — додав Олександр Овсяник.

Водночас через спекотне літо зерно надходить на елеватори компанії вже абсолютно сухим та не потребує доробки. Завдяки цьому в агровиробників значно знизилися витрати на сушіння, що покращує економічну складову в їхній роботі.

У компанії, з огляду на цьогорічну посуху, не планують змінювати технологію вирощування, проте «Агротрейд» розглядатиме можливість інвестувати у вологоощадні технології.

Цього сезону соняшник у компанії займав 12,4 тис. га, соя — понад 8,1 тис. га.