Виробник солі на Львівщині працює цілодобово, але Артемсіль не замінить

26 травня 2022, 14:50 2084

Дрогобицька солеварня (Львівська обл.) збільшила виробничі потужності через зупинку ДП «Артемсіль» та дефіцит солі в Україні.

Про це в повідомив в.о. директора Дрогобицької солеварні Ігор Нащочич в коментарі «Укрінформ».

Він зазначив, що підприємство вийшло на виробництво 55 т солі на місяць, однак цього не вистачить навіть, щоб забезпечити Львівську область.

«На жаль, наші потужності не можуть покрити потреби солі навіть у Львівській області, дуже великий попит. «Артемсіль» виробляло 2 млн т на рік, ми зараз збільшили до 55 т на місяць, за рік вийде десь 600 т. Це дуже мало. Але ми вже наші потужності збільшили до максимуму. Цілодобово в нас працюють люди, зараз добрали працівників до 40. І вони день і ніч варять сіль», — розповів Нащочич.

Він додав, що до 90-х років Дрогобицька солеварня випускала до 750 т на місяць. Щоб повернутися до таких потужностей, потрібен не один мільйон. Треба проводити газ, ставити великі ванни, сушильний барабан, транспортери. Це дуже великі кошти, а оскільки підприємство у державній власності, то поки на це мало надії.

«Спосіб виробництва солі у Дрогобицькій солеварні відрізняється від традиційного видобутку, як це було у Соледарі. Ми видобуваємо соляний розчин (ропу) з-під землі й варимо її в соляних ваннах на дровах. Вода випаровується, сіль осідає, і тоді витягаємо, просушуємо і фасуємо. Дуже складний процес. У нас працює лише одна соляна шахта, з якої беремо 50 кубів ропи на день, не більше», — зазначив в.о. директора.

За його словами, навіть якщо на підприємство підвести газ, то ціна в закупці зросте до 60 грн, тоді як зараз фасовка в 750 г коштує 18 грн.


Для довідки: Дрогобицька солеварня  одна з найстаріших в Європі, і процес її відродження у 2021 році мав крафтове та туристичне спрямування. Сіль купували частіше ресторани та туристи в подарункових наборах. Проте з початком війни до виробництва звернулися великі торговельні мережі. Але, за словами керівника, підприємство не може постачати достатню кількість, і тому продукція реалізується лише у львівських магазинах.