Українці споживатимуть більше імпортної солі

24 травня 2022, 15:33 3256

Найбільше в Європі підприємство з солевидобутку ДП «Артемсіль» зупинило роботу у квітні через бойові дії.

Про це розповів в.о. директора ДП «Артемсіль» Віктор Юрін «Вільному радіо» .

«Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників «Артемсіль», вже евакуювались», — розповів очільник підприємства.

За його словами, на підприємстві не було поранених і загиблих. 

Юрін додав, що підприємство зупинили ще у квітні, оскільки стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара. 

«Автомобільним транспортом ми можемо вивозити тільки незначну частину. Тому навіть за нормальних обставин нам потрібно відвантажувати видобуту сіль у щось (у залізничні вагони. — ред.) А якщо залізниця не працює, ми теж фактично не можемо», — пояснив він.

І уточнив, що запас готової продукції з підприємства вивезли ще у квітні.

Керівник ДП «Артемсіль» вважає, що тепер Україні доведеться ввозити більше солі з-за кордону.

«Для того, щоб сіль була у продажу, її ж треба виготовляти. В якихось магазинах наша сіль, напевно, є. Я в Києві, у Вінниці зустрічав. Зате з’явилась турецька, румунська сіль… Поки ведуться бої, доведеться заміщувати імпортованою», — пояснює він.

Також проблеми відчують споживачі у Європі, адже продукція «Артемсіль» постачалась до Угорщини, Польщі, Грузії, Молдови, Азербайджану, Румунії.