Українські бізнесмени побудують в Словаччині зернопереробний завод

12 жовтня 2016, 11:03 2131

Українські бізнесмени, які мали тісні зв'язки з колишнім режимом президента Віктора Януковича, планують побудувати в Словаччині велике підприємство з переробки зерна.

Про це з посиланням на словацьке видання SME повідомляє «Європейська правда».

Відзначається, що підприємство буде здатне переробити близько 20% від поточного виробництва всіх словацьких заводів. «Однак Словаччині нові заводи не потрібні, тому що навіть ті, які в країні є, не працюють на повну потужність», — йдеться в статті.

Завод планують збудувати в селі Паларіково поблизу міста Нове Замки в південно-західній Словаччині. Інвестором проекту під назвою Mlynsko є компанія Agroslavinvest А. Х., створена в 2013 році. На завод за проектом планують набрати 48 чоловік, які будуть працювати в три зміни. Він повинен стати частиною місцевого індустріального парку, на будівництво якого було виділено €4,9 млн з європейських фондів. Будівництво має розпочатися в лютому 2017 року й триватиме два роки.

Уточнюється, що представники компанії в минулому році орендували земельну ділянку поблизу залізничного вокзалу Паларіково на 15 років і за цей час заплатять €134 тис. згідно з угодою, компанія також може купити ділянку.

В опублікованому проекті українці не уточнили, звідки вони беруть гроші на будівництво. Також не вистачає інформації про бізнес-плані: чи будуть імпортувати пшеницю з України і потім продаватимуть борошно в ЄС, чи планують реалізовувати його на словацькому ринку.

До керівного складу компанії входять бізнесмени з Харкова, які пов'язані з «Партією регіонів» і керують великим заводом з переробки зерна на сході України. Власником Agroslavinvest є 43-річний українець Андрій Яковенко. А до керівництва компанії входять ще два громадянина України — із Макіївки і Краматорська.