УКАБ співпрацюватиме з NASA Harvest для покращення супутникових даних

17 травня 2024, 16:56 902

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) спільно з NASA Harvest планує працювати над покращенням оцінок виробництва, площ і врожайності основних сільгоспкультур під час війни як на підконтрольних територіях України, так і на тимчасово окупованих.

Як говориться у повідомленні асоціації, така співпраця дозволить не лише краще зрозуміти, які суттєві зміни маємо у вирощуванні сільськогосподарських культур, а й забезпечить прозорість аграрних ринків  і сприятиме розвитку практик використання технологій на базі супутникових даних і машинного навчання в сільському господарстві в Україні.

Завдяки прогресу в супутниковому зніманні NASA Harvest змогла використовувати ці технології для моніторингу умов та тенденцій у сільському господарстві на великих територіях, недоступних через повномасштабну війну з росією. Це надзвичайно важливо для галузі в цілому, а також для розуміння збитків і втрат й для відновлення після війни, зазначили в асоціації. 

«Ми прагнемо зробити все можливе, щоб забезпечити аграрний сектор якісною аналітикою, і раді мати підтримку УКАБ — ключового гравця на українському аграрному ринку  на цьому шляху. Сподіваємось, що експертиза з боку асоціації буде не тільки забезпечувати існуючі проєкти NASA Harvest в Україні, а і створить фундамент для впровадження цих практик у внутрішні процеси країни для розвитку українського агросектору», — наголошує менеджерка стратегічних партнерств NASA Harvest  Олександра Олійник.

Водночас завдяки широкому регіональному розташуванню компаній-членів УКАБ існує можливість передачі цінної локальної експертизи та важкодоступних польових даних. Такий підхід забезпечує впевненість у якості проведених досліджень та наступних оцінках, зроблених на базі дистанційного зондування землі.

До того ж перспективними напрямами співпраці УКАБ та NASA Harvest вбачають в:

  • співпраці з партнерами УКАБ для покращення оцінок виробництва NASA Harvest, які надаються Міністерству аграрної політики та продовольства України;
  • залученні сільськогосподарських експертів до збору польових даних;
  • залученні студентів освітньої програми «Агрокебети» до участі в сільськогосподарських оцінках NASA Harvest в Україні;
  • поглибленні співробітництва у сфері сталого розвитку.

«Співпраця з NASA Harvest — це цінний досвід для асоціації та нові можливості для українського агросектору. Міжнародний підхід у питаннях глобальної продовольчої безпеки і сільського господарства дозволить удосконалити сектор та надасть ґрунтовну аналітику, котра буде корисною на шляху до відновлення та євроінтеграції. Дякуємо партнерам з NASA за готовність разом працювати над покращенням прозорості ринку для ведення агробізнесу в Україні», — додає генеральний директор УКАБ Олег Хоменко.


Для довідки: NASA Harvest — це консорціум NASA з питань глобальної продовольчої безпеки та сільського господарства. З моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році NASA Harvest допомагає Міністерству аграрної політики та продовольства України в оцінці виробництва як на вільних, так і на окупованих територіях. Глобальна місія NASA Harvest — сприяти впровадженню супутникових спостережень Землі державними та приватними організаціями задля забезпечення продовольчої безпеки, розвитку сільського господарства та підвищення стійкості людей і довкілля в усьому світі.