Рейдерство на Харківщині: Мін'юст повернув елеватор власнику

21 вересня 2018, 13:55 3391

Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Антирейдерська комісія) задовольнила скаргу фермера з Харківщини Олександра Строгого, який оскаржував у Міністерстві юстиції перереєстрацію його фермерського господарства на інших осіб.

Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова, йдеться у повідомленні Мін'юсту.

«Комісія Мін'юсту на своєму засіданні в цю середу розглянула скаргу Олександра Строгого щодо перереєстрації його фермерського господарства на інших осіб, внаслідок якої сталися спроби силового захоплення підприємства, під час якого лунали постріли та постраждали люди. Члени комісії дійшли висновку про порушення державним реєстратором вимог законодавства під час перереєстрації господарства «Строгого О.Ф.», саме тому ці реєстраційні дії були скасовані», — сказала  Олена Сукманова. 

Вона повідомила, що підписала відповідний наказ Мін'юсту, яким скасована незаконна реєстрація і в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно вже внесені відповідні зміни, підприємство повернули законному власнику.  

Під час прес-конференції заступник міністра юстиції вручила власнику фермерського господарства Олександру Строгому копію наказу Мін'юсту, який відновив його право власності. 

Олена Сукманова наголосила, що Мін'юст від початку тримав на контролі цей випадок.

«Як тільки відбулася спроба захоплення, оперативно відреагував Антирейдерський штаб Харківської області, відразу включилось в роботу обласне Головне територіальне управління юстиції, яке допомогло фермеру скласти та направити скаргу до комісії», — сказала Сукманова. 

Вона також зазначила, що багато активістів та представники профільних асоціацій закликали комісію розглянути цю скаргу наступного дня після її подання.

«Попри критичність ситуації, комісія не могла розглянути скаргу, не дотримавшись процедури, яка виписана в законі, зокрема, повідомити сторонам про те, що така скарга надійшла, а також не пізніше ніж за два дні до розгляду повідомити сторонам про призначення засідання, на якому ця скарга розглядатиметься. Ми повинні розуміти, що через недотримання процедури суд може скасувати наказ комісії незалежно від фактичних обставин справи. І скаржник знову опиниться там, де і починав», — зазначила заступник міністра юстиції.