ХПП на Харківщині після деокупації вийшов на довоєнні обсяги заготівлі

11 лютого 2024, 13:22 1555

Хлібоприймальний пункт (ХПП) «Іванчуківський» — єдине агропідприємство на території Куньєвської громади, що на Харківщині, яке відновило роботу після деокупації.

російські війська зайняли підприємство у квітні 2022 року, а після звільнення території обстріляли склади та будівлі агропункту, повідомляє «Суспільне».

Директорка Іванчуківського хлібоприймального пункту Наталя Левенець розповідає, що обладнання працівники збирали по частинах після деокупації села.

«Шнекова труба потрібна для відвантаження продукції на автотранспорт. Такі труби з нашого підприємства російські військові встановили у яблуневому саду по дорозі на Савинці — для імітації техніки. Три труби ми знайшли там. З собою окупанти забрали два автомобілі», — говорить Наталя Левенець.

Вона зазначила, що окупанти довгий час не пускали її на територію підприємства. 

За словами директорки ХПП, під час окупації на території підприємства стояла техніка росіян. Внаслідок ударів, які рф завдала після звільнення села, зруйнований олієпресовий завод.

«Після деокупації чекали на розмінування, але черга не доходила», — пригадує вона. 

Працівники ХПП спочатку працювали безплатно, відновлювали обладнання та склади своїми силами. Суму збитків поки не рахували.

«У нас руйнування зафіксовані. Що буде далі, я ще не готова сказати. Будемо подавати звернення, куди можна, щодо допомоги на відновлення», — додала керівниця агропідприємства.

Відновити роботу хлібоприймального пункту «Іванчуківський» змогли у січні 2023 року. За рік прийняли 9 тис. т зерна. Це майже стільки ж, скільки до початку повномасштабного вторгнення, підсумувала Наталя Левенець.