ED&F Man запустила зрошувальний комплекс за $5 млн

03 травня 2017, 09:14 3707

Компанія ED&F Man 27 квітня відкрила в с. Киселівка Білозерського району Херсонської області першу чергу масштабного іригаційного (зрошувального) комплексу площею 1000 га.

У планах ED&F Man до 2020 року вкласти в програму іригації в Херсонській і Миколаївській областях понад $60 млн і забезпечити зрошення 20 тис. га, інформує прес-служба компанії.

Перша лінія комплексу, в яку британська компанія вже інвестувала $5 млн, дозволить вирощувати цукрові буряки на 1000 га у зоні ризикованого землеробства.

«До 2020 року ми плануємо побудувати зрошувальний комплекс загальною площею 20 тис. га в Херсонській і Миколаївській областях і вкласти в інвестиційну програму більш $60 млн», — зазначив кантрі-менеджер ED&F Man Україна Ігор Бучацький.

Керівний директор напрямку Коммодіті ED&F Man (Лондон) Ян Кіс Ван Дер Уайлд додав, що капітальні інвестиції в зрошувальний комплекс відповідають стратегії розвитку компанії.

«Ми орієнтовані на повний цикл виробництва: від насіння до готового продукту цукру. В високій доданій вартості зацікавлена сама компанія, як і українська економіка. Завдяки співпраці з місцевою та центральною владою, які створюють нам необхідні для роботи умови, ED&F Man стало комфортніше працювати, тому ми можемо планувати наступні інвестиційні проекти», — сказав Ян Кіс Ван Дер Уайлд.

За словами губернатора Херсонської області Андрія Гордєєва, інвестиції в зрошування — це умова добробуту регіону через складність вирощування сільськогосподарських культур в умовах посушливого степу.

«У 2017 році на поліпшення зрошення земель у державному бюджеті передбачено 30 млн грн, з них 26 млн грн направлено для Херсонської області. Це свідчить про те, що держава, як і бізнес, розуміє важливість зрошення півдня України», — додав Андрій Гордєєв.

В цілому інвестиційний портфель ED&F Man в український агробізнес станом на квітень 2017 р. становить вже $150 млн.

«Варто розуміти, що інвестори сьогодні в більшості боятися заходить в Україну. Це наслідок репутації, яка формувалася не один рік. Буває дуже складно пояснити західному інвестору, що в Україні дійсно існують регіони, де місцева влада створює необхідні умови для великого бізнесу і захищає його від свавілля. Тому ED&F Man своїм прикладом дозволяє поступово змінювати ставлення до України», — додав головний інвестиційний радник прем'єр-міністра України і директор Офісу залучення та підтримки інвестицій України Данило Білак.

Також в компанії відзначили, що обране для заходу місце дозволило гостям власні очі побачити найдовшу поливальну машину в Європі — довжиною 1,2 км


Для довідки: ED&F Man була заснована в 1793 році у Великобританії. Свій перший контракт засновник компанії Джеймс Ман отримав на поставку рому для Королівського флоту. За більш ніж двісті років своєї діяльності ED&F Man з малого сімейного підряду перетворилася в авторитетний міжнародний бізнес, що займає міцні позиції на світовому ринку. Сьогодні компанія діє в більш ніж 50 країнах світу і є одним з найбільших постачальників продуктів харчування, цукру, спецій, кави, кормів для тварин та інших типів товарів. Щорічно ED&F Man реалізує більш ніж 11 млн мішків з кави і 10 млн тонн цукру. По всьому світу в компанії працює 6500 співробітників.

З 2007 року ED&F Man Діє в Україні. Провівши капітальну реконструкцію, компанія відновили роботу єдиного на півдні України цукрового заводу, що виробляє 50 тис. т цукру щорічно. Крім запуску сучасного заводу, ED&F Man реалізує комплексну інвестиційну програму зрошення земель в Херсонській і Миколаївській областях. За час роботи в Україні компанія інвестувала в український агробізнес більше $142 млн.