Агротрейд відправила на експорт пів мільйона тонн зерна

27 січня 2023, 16:17 1547

Група «Агротрейд» у 2022 році експортувала майже 500 тис. т зерна.

Як говориться у повідомленні компанії, з указаного обсягу 343,8 тис. т відправлено власного врожаю, 147 тис. т сторонніх виробників та 5,4 тис. т органічної продукції.

Найбільше група експортувала пшениці та кукурудзи. Також за кордон були продані жито, сорго, соя, ріпак та ячмінь.

«Через війну ми були вимушені шукати нові шляхи експорту, переправляли зерно залізничним транспортом до Європи і вже там налагоджували логістику його подальшого шляху. Тепер значна частина зерна їде в порти.

Експорт триває, хоча зерновий коридор працює дуже повільно. За добу обслуговується до дев’яти пароплавів. Експорт уповільнений через недостатню кількість інспекцій. Тобто вивезення зерна могло би бути більш інтенсивним, якщо б пароплави могли частіше заходити до терміналів. Зважаючи на всі труднощі, з якими зіткнулись експортери цього року, ми задоволені результатами нашої роботи», — підсумував директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності групи «Агротрейд» Андрій Бут.

Без зернового коридору навіть такий темп експорту для України був би неможливий, зазначає експерт. Адже ані залізличний, ані автомобільний транспорт не зміг би забезпечити такі обсяги. 


Для довідки: група «Агротрейд» — вертикально інтегрований холдинг агропромислового циклу: виробництво, зберігання, переробка та торгівля сільськогосподарською продукцією. Заснований в 1998 році. Холдинг обробляє 70,5 тис. га землі в Чернігівській, Сумській, Полтавській та Харківській областях. Профільні культури — соняшник, кукурудза, озима пшениця, соя, ріпак. Група володіє мережею елеваторів загальною ємністю одночасного зберігання 570 тис. т.