Сбербанк відсудив Одеський коровай

31 січня 2017, 13:10 3071

Апеляційний Господарський суд Одеси в суперечці між ПАТ «Одеський коровай» (компанія Lauffer Group) і «Сбербанком Росії» необґрунтовано виніс рішення на користь останнього, передавши майно хлібозаводу Одеси, що знаходиться в заставі, у власність українській дочці російського банку.

Про це повідомляє прес-служба Lauffer Group.

«Незважаючи на те, що раніше Господарським судом Києва вже було ухвалено рішення у справі № 910/18506/16 про визнання недійсними всіх договорів забезпечення між «Сбербанком Росії» і ПАТ «Одеський коровай», судді Одеського господарського суду та Апеляційного суду продемонстрували неприпустиму заангажованість в цьому питанні, що демонструє явну змову з російським банком», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що одеський суд не відреагував на низку заяв і клопотань юристів «Одеського короваю» про наявність рішення суду про визнання недійсними договорів забезпечення, а також судової практики Вищого суду про неприпустимість ухвалення таких рішень. Також одеським судом не були виконані норми процесуальних процедур, тобто рішення було винесено на першому засіданні, хоча термін розгляду справи в апеляційній інстанції становить два місяці.

«Аналогічний судовий розгляд щодо російського банку — не перший в Одесі. Такі ж протиправні рішення, як і в нашій справі, були ухвалені проти ФК «Чорноморець». Ми також готові відстоювати свою законну позицію до кінця. У терміновому порядку готуємо документи для перегляду рішення суду і відновлення справедливості», — коментує ситуацію юрист компанії.

За словами директора «Одеського короваю» Олександра Куликова, такі потрясіння можуть негативно вплинути на обстановку в цілому: співробітники підприємства можуть втратити робочі місця, а споживачі не знайдуть на полицях магазинів хліба і випічки. Такі результати на руку Росії, з якою триває військовий конфлікт.

Нагадаємо, вимоги дочірнього банку «Сбербанку Росії» до ПАТ «Одеський коровай» випливають з непогашеної заборгованості перед ним щодо кредиту, який компанія Lauffer Group направила на придбання підприємств «Сімферопольський комбінат хлібопродуктів» та «Кримхліб». З 2014 р. «ДКХП» і «Кримхліб» знаходяться на анексованій території, були захоплені і підкоряються окупаційній владі Криму.


Для довідки: ТОВ «Одеський коровай» — один з найбільших промислових виробників хлібобулочної продукції в Україні, виробнича потужність якого дозволяє випускати до 200-220 т продукції на добу. До складу підприємства входять 2 виробничі майданчики, розташовані у м. Одесі (№ 2 і № 4), а також виробничі майданчики у м. Білгороді-Дністровському (№ 3) та м. Котовську (№ 1). Підприємство входить до Міжнародної групи компаній Lauffer Group.