У Польщі фермери блокують дорогу до термінала, де перевалюють зерно з України

06 червня 2024, 09:55 1582

Мешканці гміни Орли у Польщі та фермери організації «Підкарпатське ошукане село» 5 червня розпочали блокаду національної дороги 77 в селі Дуньковичі.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на польські ЗМІ.

Вони протестують проти будівництва нової дороги в напрямку Журавиці до термінала, де перевантажують продукцію з України. Очікується, що блокада триватиме до 30 червня.

Учасники акції стверджують, що будівництво не було узгоджене з землевласниками, і вважають, що така інвестиція збільшить інтенсивність руху на національній дорозі та позбавить місцевих фермерів їхніх земельних ділянок.

«Ми вимагаємо, щоб роботи з будівництва дороги були зупинені, наразі ця територія є дуже цінною з сільськогосподарського погляду… Це ускладнить роботу фермерів, забере у них цінні поля, а також ускладнить пересування мешканців», — каже один із учасників протесту.

«З нами ніхто не консультувався, ми підозрюємо, що ця інвестиція буде зроблена під олігархів з України і служитиме їм, а не нам, підкарпатським фермерам і місцевим жителям», — зазначив Роман Кондрув з «Підкарпатського ошуканого села».

Страйкарі пропускають п'ять автомобілів на годину за винятком маршрутних автобусів, мікроавтобусів та продуктових вантажівок. Вони вимагають переговорів з інвестором і зміни маршруту дороги.

Дорога, яку будують, має забезпечити краще сполучення з національною дорогою DK 77, яка наразі є єдиною під'їзною дорогою до термінала в Журавиці. Термінал обробляє вантажі, що перевозяться залізницею з та в Україну, зокрема агропродукцію.