Румунські фермери підписали угоду з урядом і обіцяють припинити протести

16 січня 2024, 12:00 1105

Альянс сільського господарства та кооперації (AAC) Румунії, до якого входить низка профільних аграрних об’єднань, 15 січня підписав угоду з міністром сільського господарства Румунії Флоріном Барбу.

Документ передбачає чіткі терміни виконання 13 вимог аграріїв, пише Agrointel.ro.

Протестувальники просять уряд про зниження податків, виплати компенсацій агровиробникам, зокрема збитків фермерів, які постраждали від імпорту з України, здешевлення кредитів, збільшення держпідтримки відшкодування акцизу на пальне, зміну термінів оренди землі, сприяння розвитку зрошення та захисту від граду, пом’якшення умов реєстрації транспортних засобів тощо.

За даними уряду Румунії, 99% вимог протестувальників готові задовольнити, на це є кошти у бюджеті.  

Зі свого боку, альянс фермерів припиняє мітинги і чекає виконання зобов’язань. Якщо зміни не будуть запроваджені, то акції протесту відновляться. 

«Ми впевнені, що заходи, передбачені документом, будуть реалізовані в узгоджену дату. Деякі з них потребують обговорення в робочих групах, календар яких буде зрозумілий пізніше. 

Ми цінуємо, що наразі немає жодних підстав для продовження стихійного протесту фермерів. Очевидно, якщо проблеми не будуть вирішені в передбачувані терміни, тоді ми зможемо говорити про продовження акцій протесту», — сказав представник AAC Маріус Міку.

Зазначимо, що напередодні ввечері протестувальники заблокували в’їзди до порту Констанца, повідомляє Antena3.ro.