росія подвоїла експорт олії, скориставшись війною з Україною

01 грудня 2022, 17:10 1854

росія за перші два місяці 2022/23 МР (вересень-жовтень) експортувала 344,6 тис. т соняшникової олії — це більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник минулого року.

Про це пише «Економічна правда» із посиланням на «Комерсантъ».

Основними покупцями стали Туреччина, Китай та Індія, які імпортували 136 тис. т, 82 тис. т і 34 тис. т олії відповідно.

Учасники ринку пояснюють зростання експорту збільшенням виробництва соняшникової олії в цьому сезоні, а також сприятливою кон'юнктурою: привабливими світовими цінами, нульовим експортним митом і скороченням постачання з України.

Соняшникова олія з росії на сьогодні коштує близько $1,26 тис. за тонну, що приблизно відповідає минулорічному рівню. З жовтня на її експорт з рф встановлене нульове мито. У грудні мито також залишиться нульовим.

Гендиректор Інституту кон'юнктури аграрного ринку Дмитро Рилько заявив, що експорт соняшникової олії з рф у листопаді «також тривав хорошими темпами». За його словами, в цей сезон олійні заводи увійшли з високими перехідними запасами соняшнику, що дало змогу жваво розпочати сезон, а тепер відвантаження стимулює нульове експортне мито.

Слабка присутність на світовому ринку соняшникової олії з України також сприяла притоку попиту на російську продукцію, визнав експерт.