Криза добрив у ЄС змінить структуру посівів

13 жовтня 2022, 11:56 2393

Європейські фермери відмовляються від олійних культур на користь бобових через загострення кризи добрив.

Про це повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Як зазначається, застосування меншої кількості поживних речовин, життєво важливих для вирощування таких основних культур як пшениця та ріпак, підкреслює постійну загрозу, яку криза становить для виробництва продовольчої продукції. Багато європейських заводів із виробництва добрив закрилися, оскільки війна росії в Україні скорочує постачання газу, з якого отримують азотні добрива.

«Деякі фермери придбали добрива для врожаю 2022 р. ще до того, як ціни злетіли, але тепер стикаються з набагато більшими рахунками, коли вони починають сівбу для врожаю 2023 р. Високі витрати на енергію роблять дорожчим використання тракторів і сушіння зерна, що створює ризик збільшення продовольчої інфляції», — пише Bloomberg.

Виробництво зерна в ЄС у 2022 р. скоротилося на 9% через посуху, яка спустошила кукурудзяні поля. Хоча ще надто рано знати, якими будуть посіви для врожаю 2023 р., фермери, швидше за все, переведуть частину землі під культури, які потребують менше добрив, повідомили в Strategie Grains.

В Польщі деякі фермери зараз переходять від сівби ріпаку до сівби бобових, таких як горох. Фермери Великої Британії та Фінляндії також заявили, що сіятимуть більше бобових.

У Європі пшеницю та ячмінь в основному сіють восени, і вони потребують найбільшої кількості добрив навесні. Якщо фермери не мають достатньо поживних речовин або ціни на зерно занадто низькі, щоб виправдати витрати, вони можуть вирощувати врожай нижчої якості, який піде на корм.

«Криза добрив — також головний біль для тваринників, адже вони багато вносять добрив для культур, врожай яких йде на корми, чи на пасовищах для тварин. Оскільки ціни на м’ясо нижчі від цін на зерно, використання пасовищ може різко впасти», — повідомили у Andersons Centre.

Використання добрив у ЄС в 2023 р. залежить від того, чи фермери їх запасуть зараз, а закупівлі на 30-50% нижчі, ніж в 2021 р., заявив заступник керівника підрозділу Генерального директорату з питань сільського господарства ЄС Фаб’єн Сантіні.